Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de ce nu trebuie să mâncăm niciodată legumele goale, ci alături de brânză, ulei sau carne.
Legumele sunt esențiale pentru o alimentație echilibrată și aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea sunt surse importante de vitamine, minerale și antioxidanți, care contribuie la menținerea sănătății. Mihaela Bilic a adus în atenție importanța consumului de legume și a subliniat rolul esențial al micronutrienților și fitonutrienților pe care acestea le conțin. Medicul nutriționist a precizat că betacarotenul și licopenul sunt responsabili pentru numeroasele beneficii pentru sănătate asociate cu consumul de legume.
„Betacarotenul și licopenul sunt dependenți de grăsime. Cu toții știm că legumele sunt sănătoase. Nu conținutul de proteine, glucide și grăsimi le fac atât de valoroase, ci conținutul de micronutrienți/ fitonutrienți- acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante!
Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza. Cu cât mâncăm mai multe legume, cu atât mai bine- ideal să fie cât mai intens și mai diferit colorate!
Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății. Printre ele avem beta-carotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu. Apoi este licopenul, pigmentul din roșii, care are un efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Mihaela Bilic a subliniat faptul că fitonutrienții sunt liposolubili, adică necesită prezența grăsimilor pentru a fi absorbiți și folosiți în organism. Astfel, a evidențiat importanța asocierii legumelor cu surse de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul, brânza sau carnea, pentru a asigura absorbția optimă a acestor nutrienți esențiali.
„Ce trebuie știut despre acești fitonutrienți? Că sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii!
Așa că la orice salată de roșii este nevoie de un strop de ulei sau un pic de brânză. La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime. Chiar și legumele proaspete, bastonașe sau salată, nu se mănâncă goale, ci cu un pic de dressing/sos sau câteva felii de mezeluri, brânzeturi, măsline, semințe etc”, a mai scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
În final, medicul nutriționist a precizat că trebuie să combinăm legumele cu produse vegetale și animale.
„Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Iar pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime ne “unge” pe suflet!”, a mai precizat Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News