Cacao conține mai multe substanțe antioxidante care ar putea avea un impact foarte pozitiv asupra anumitor aspecte ale sănătății noastre, în special asupra bunăstării cardiovasculare.
Cacao ar putea ajuta la îmbunătățirea mai multor indicatori ai riscului cardiovascular, precum nivelurile de colesterol LDL, tensiunea arterială sau glicemia.
Acest lucru a fost concluzionat printr-o meta-analiză a unor studii anterioare publicate în revista academică MDPI. Concret, autorii acestei lucrări au adăugat datele obținute în 31 de studii clinice dintr-un total de 1.986 de participanți (1.110 în grupul de intervenție, persoane care au luat extracte de cacao sau ciocolată neagră timp de cel puțin patru săptămâni, și 876 în grupul de control, care au consumat placebo, ciocolată albă sau ciocolată cu lapte cu un conținut mai mic de 70% de cacao). Acești voluntari erau în toate cazurile adulți.
În majoritatea studiilor, participanții sufereau de una sau mai multe patologii, inclusiv sindrom metabolic, dislipidemie, pre-hipertensiune, hipertensiune, supraponderalitate, diabet de tip 2 sau rezistență la insulină. În medie, analiza a relevat că cei care consumau cacao (fie sub formă de extracte, fie de ciocolată neagră cu un procent mai mare de 70%) era asociat cu:
- O reducere de 8,35 mg/dL a nivelului de colesterol.
- O reducere de 9,47 mg/dL a nivelului de colesterol LDL (sau colesterol rău).
- O scădere de 4,91 mg/dL a glucozei din sânge pe stomacul gol.
- O scădere de 2,52 milimetri de mercur (mmHg) a tensiunii arteriale sistolice.
- O scădere de 1,58 milimetri de mercur (mmHg) a tensiunii arteriale diastolice.
Trebuie să ținem cont de faptul că dieta este foarte strâns legată de sănătatea noastră cardiovasculară. De aceea, există un interes deosebit în rândul cercetătorilor de a identifica alimente care ar putea fi sănătoase pentru inimă. Cacao este un candidat ideal, având în vedere atât popularitatea sa enormă, cât și faptul că are un număr mare de compuși care, conform dovezilor disponibile, ar putea avea proprietăți benefice.
De exemplu, cacao este o sursă importantă de catechine și alți compuși polifenolici precum flavonoidele. Toate aceste substanțe ar putea avea efecte antioxidante, care influențează în mod special sistemul nostru circulator.
Astfel, cacao se alătură altor alimente precum peștele gras, uleiul de măsline, nucile, fructele roșii, leguminoasele, legumele cu frunze verzi sau cerealele integrale, ale căror efecte benefice pentru circulație au fost dovedite științific.
Cu toate acestea, este necesar să respectăm anumite precauții în consumul de cacao. Pe de o parte, există dovezi care leagă consumul excesiv de ciocolată de orice tip (inclusiv ciocolata neagră) cu aportul excesiv de glucoză și grăsimi saturate, așa că în orice caz ar trebui să consumăm cu moderație.
De asemenea, populațiile deosebit de vulnerabile (cum ar fi femeile însărcinate) trebuie să considere întotdeauna că, deși consumul moderat poate fi benefic, ciocolata este un aliment cu niveluri relativ ridicate de zahăr și cofeină.
În ultimă instanță, mult mai importantă decât includerea în dietă a anumitor alimente este stabilirea unui model echilibrat și sănătos, care să includă niveluri adecvate ale tuturor nutrienților de care organismul nostru are nevoie și care ne oferă o cantitate adecvată de calorii în funcție de gradul de activitate fizică pe care îl desfășurăm, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News