Cercetările recente au dezvăluit efectele pe care uleiul de măsline le poate avea asupra persoanelor cu probleme renale, în mod special.
Uleiul de măsline este apreciat în întreaga lume și aduce mari beneficii organismului și sănătății în general. Pe lângă gustul său inconfundabil și delicios, consumul regulat al acestui produs ne protejează împotriva diverselor boli, datorită proprietăților sale unice.
Uleiul de măsline se obține prin colectarea, presarea și filtrarea măslinelor. Este unul dintre componentele principale ale dietei mediteraneene, caracterizată prin faptul că este una dintre cele mai sănătoase forme de alimentație la nivel mondial. Printre elementele care alcătuiesc compoziția uleiului de măsline se numără acizii grași mononesaturați, cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății cardiovasculare, cum ar fi reducerea colesterolului rău. Fenolii antioxidanți se găsesc, de asemenea, în compoziția uleiului de măsline și sunt în special indicați pentru îngrijirea pielii și a părului, exercitând și un rol preventiv împotriva stresului oxidativ.
De asemenea, uleiul de măsline extravirgin este bogat în vitaminele A, E, D și K, ceea ce îl face să acționeze ca un element preventiv împotriva bolilor degenerative, diabetului și a unor tipuri de cancer. Pe de altă parte, proprietățile sale antiinflamatorii ne ajută să controlăm greutatea și să prevenim obezitatea. 98% din compoziția uleiului sunt trigliceride, responsabile pentru furnizarea de energie și pentru favorizarea funcționării metabolismului.
Majoritatea oamenilor sunt conștienți de beneficiile pe care uleiul de măsline le aduce inimii. Cu toate acestea, acest ingredient atât de prețios aduce o îmbunătățire semnificativă a sănătății rinichilor, ceea ce nu este foarte cunoscut.
Te-ar putea interesa și: Nu mai consuma acest ulei! Dăunează creierului și ficatului, potrivit unui studiu recent
Sursă foto: Freepik
Uleiurile și grăsimile sănătoase prezente în diferite alimente, cum ar fi uleiul de măsline sau avocado, sunt extrem de benefice pentru sănătatea rinichilor, iar acest lucru este valabil și pentru persoanele care suferă de o boală renală. Una dintre cele mai grave afecțiuni care afectează aceste organe este insuficiența renală, produsă atunci când rinichii își pierd până la 90% din capacitatea lor de funcționare, persoanele afectate de insuficiență renală având nevoie de dializă sau transplant de rinichi pentru a supraviețui. Mulți oameni nu sunt conștienți de prezența unei boli renale în organismul lor în stadii incipiente, deoarece inițial acest tip de patologie nu prezintă simptome evidente. A avea tensiune arterială ridicată sau a suferi de diabet sunt principalele cauze care pot duce la boala renală. Nutriția joacă un rol fundamental în tratarea acestor tipuri de boli. Uleiul de măsline este, în mod special, indicat în acest sens, deoarece facilitează eliminarea calculilor renali prin lubrifierea tractului urinar, relatează 20minutos.es.
Te-ar putea interesa și: Motivul pentru care nu trebuie să folosești uleiul de măsline pentru prăjit. Riscurile la care te supui / VIDEO
Sursă foto: Freepik
Consumul unei lingurițe mici de ulei de măsline zilnic pe stomacul gol favorizează digestia, reduce apariția calculilor biliari, ajută la slăbire și la dizolvarea și eliminarea pietrelor din rinichi. Adăugarea unei lingurițe de ulei cu suc de lămâie sau oțet de mere va reduce gustul său și va menține proprietățile benefice pentru sănătate. Această practică favorizează, de asemenea, eliminarea reziduurilor acumulate în vezica biliară.
Un studiu condus de Anne-Julie Tessier, cercetătoare la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard, a dezvăluit că a consuma o linguriță de ulei de măsline pe zi ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și cerebrale. Nu trebuie să uităm că nu ar trebui să exagerăm consumând ulei în stare crudă și pe stomacul gol, deoarece poate provoca diaree.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News