Mihaela Bilic, medic nutriționist, atrage atenția asupra pericolelor alimentelor procesate, recomandându-le oamenilor să renunțe la produsele semipreparate din supermarketuri și fast-food.
De-a lungul timpului, industria alimentară a evoluat, oferindu-ne soluții rapide și comode, dar și pline de ingrediente nesănătoase, precum zahăr, grăsimi, sare și E-uri. Aceste produse, adesea semipreparate, sunt aduse direct în casele noastre, însă nu oferă aceeași valoare nutrițională ca mâncarea gătită acasă, din ingrediente naturale.
Astăzi, totul este la îndemână: supermarketurile și fast-food-urile ne oferă preparate gata făcute, iar livrările la domiciliu fac ca mâncarea să ajungă direct pe masa noastră, fără ca noi să facem vreun efort. E comod, e rapid, dar... cât de sănătos este, de fapt? Produsele procesate sunt pline de ingrediente ieftine și nesănătoase – sare, zahăr, grăsimi, E-uri – care nu fac bine metabolismului nostru. Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, renunțarea la produsele procesate și gătirea acasă sunt cele mai bune modalități de a avea control asupra sănătății noastre.
„Vot alimentar. Săptămânile astea am tot practicat dreptul la vot. Și când vine vorba despre mâncare, tot noi suntem responsabili de felul în care votăm, cui acordăm încrederea și responsabilitatea de a ne hrăni. Da, ne place să gătească alții pentru noi, încă din antichitate oamenii au evitat să stea la cratiță. Făceau asta doar cei care erau nevoiți...sau plătiți ca să facă asta.
Până prin anii ‘70 societatea a stabilit că femeia trebuie să fie gospodină, iar bărbatul să asigure veniturile casei. Odată cu emanciparea femeilor, timpul pentru gătit s-a scurtat… spre bucuria industriei alimentare, care s-a oferit să ne livreze totul gata preparat! În ultimii ani am descoperit și noi mirajul abundenței occidentale în care poți sta liniștit la serviciu, supermarket-ul și fast-food-ul gătesc pentru tine. Nici nu mai e nevoie să ieși din casă, totul îți este livrat la ușă- ca la mama acasă!
O fi practic și comod, însă nu poate fi super-sănătos, atâta vreme cat industria alimentară trebuie să facă profit din asta. Deci va folosi cele mai ieftine ingrediente și ne va oferi produse care să ne placă- nu pentru că sunt gustoase, ci pentru că au multă sare, grăsime, zahăr și E-uri. În prezent tot ce este ambalat și semipreparat are în lista de ingrediente substanțe care nu vin din natură și pe care metabolismul nostru nu le recunoaște. Nimeni nu poate găti ca la mama acasă… în afară de mama! Indiferent de sloganurile publicitare, doar mâncarea gătită de voi, pornind de la ingrediente simple, este sănătoasă, sigură și rezonabilă ca preț”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
În perioada sărbătorilor de iarnă, medicul nutriționist ne încurajează să pregătim acasă preparatele tradiționale, alegând ingrediente de calitate și creând momente speciale alături de familie.
„Eliminați produsele procesate din viața voastră, este singura cale de a redobândi controlul alimentar. Să gătești sau să nu gătești, asta-i întrebarea? Să gătești câteva seri pe săptămână, sau doar în weekend, preparate pe care altfel le-ai putea cumpăra, înseamnă un vot. Un vot împotriva semipreparatelor. Să gătești de plăcere e o declarație de independență față de corporațiile care încearcă să ne ușureze viața, să ne inducă mereu nevoia de a consuma. Gătitul ne oferă șansa de a investi direct în noi și în cei pe care iubim. Nu există o activitate mai puțin egoistă, o muncă mai puțin plictisitoare și un timp mai puțin irosit decât atunci când prepari ceva delicios și hrănitor pentru cei dragi. Vine perioada sărbătorilor de iarnă, gătiți în casă toate bunătățile la care vă poftește inima!”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News