De ce să pui lapte în ceai: Mihaela Bilic dezvăluie beneficiul neașteptat

Data publicării:
Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine
Descriere foto: Mihaela Bilic/ captură video Doctor de bine

Un obicei aparent ciudat ascunde un efect surprinzător asupra sănătății. Acest truc simplu, explicat de medicul nutriționist Mihaela Bilic, ar putea face diferența în menținerea unui organism sănătos.

Dacă până acum obișnuiai să îndulcești ceaiul doar cu zahăr sau miere, poate ar fi momentul să adopți un obicei englezesc care are un impact real asupra sănătății: adăugarea laptelui în ceai. Potrivit medicului  nutriționist Mihaela Bilic, acest mic truc are un efect benefic asupra absorbției de fier din organism, blocând acțiunea taninurilor din ceai.

Te-ar putea interesa și: Cinci modalități prin care putem scăpa de pielea uscată. Doctor Marius Sava a oferit o serie de recomandări

De ce să pui lapte în ceai. Efectul surprinzător asupra sănătății dezvăluit de Mihaela Bilic: „Se ascunde un argument nutrițional real”

Taninurile, compuși prezenți în special în ceaiul negru, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a reduce absorbția fierului cu până la 60% dacă ceaiul este consumat în timpul mesei. Acest efect poate contribui la apariția anemiei, mai ales în cazul persoanelor care au deja carențe de fier.

Te-ar putea interesa și: Oul – superalimentul cu beneficii multiple pentru sănătate. Ce spune Doctor Mihail

Adăugarea laptelui în ceai neutralizează taninurile. Astfel, fierul din alimente rămâne neafectat, iar organismul îl poate asimila eficient. Acesta este motivul pentru care tradiția britanică de a adăuga lapte în ceai nu este doar o preferință culturală, ci și o practică susținută de argumente nutriționale.

Te-ar putea interesa și: Efectele imediate asupra sănătății atunci când renunți la alcool timp de o lună. Recomandările unui specialist

Pe lângă beneficiile pe care le aduce adăugarea laptelui în ceai, acest obicei simplu poate contribui la prevenirea anemiei și la menținerea unui sistem imunitar puternic, mai ales în sezonul rece. Astfel, un gest aparent banal poate face o mare diferență pentru sănătatea ta.

Te-ar putea interesa și: Hipertensiunea arterială, criminalul tăcut din patul tău! Medicul Mihail Pautov a spus cum îți poate distruge viața

„De ce pun englezii lapte în ceai? Ca să blocheze efectul taninurilor! Unele obiceiuri sau combinații alimentare par curioase, însă întotdeauna în spatele unei tradiții se ascunde un argument nutrițional real.  Așa și cu ceaiul: încă din 1970 a fost semnalat efectul inhibitor al ceaiului asupra absorbției fierului. O ceașcă de ceai băută în timpul mesei scade cu 10-60% absorbția de fier din alimente sau suplimente pe o perioadă de 45 minute.

Ceaiul negru este cel mai puternic inhibitor al absorbției de fier, efect pe care ceaiul verde nu îl are. Cum putem scăpa de acest inconvenient? Punând lapte în ceai, după metoda englezească! Taninurile se vor lega de proteinele din lapte și în felul acesta fierul rămâne neafectat. Altă soluție ar fi să evităm să bem ceai atunci când consumăm produse bogate în fier: carne, pește, ficat, legume cu frunze verzi (spanac, pătrunjel). Ca să evităm anemia și scăderea imunității în sezonul rece, ne încălzim cu ceai și mâncăm carne …separat!”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic pe Facebook.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel