De ce se îmbracă profesorii în fuste. Este o mișcare la nivel global. Cum arată situația în Spania

Data publicării:
Fotografie de la fauxels: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/om-oameni-munce-te-munca-3184328/
Descriere foto: Fotografie de la fauxels: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/om-oameni-munce-te-munca-3184328/

După ce Andrei Nae a fost fotografiat purtând o fustă, am aflat că nu este primul profesor din istoria mondială care s-a afișat așa.

În 2011, de exemplu, profesorii bărbați din Spania au purtat fuste la școală ca parte a unei campanii care provoacă stereotipurile de gen.

Mișcarea "Hainele Nu Au Gen" (#LaRopaNoTieneGenero) a fost lansată de profesorul de matematică Jose Piñas, după ce unul dintre elevii săi a fost exmatriculat și obligat să viziteze un psiholog pentru că a purtat o fustă la școală.

De asemenea, Manuel Ortega, 37 de ani, și Borja Velaquez, 36 de ani, de la școala primară Virgen de Sacedon din Valladolid, au renunțat la pantaloni pentru fuste.

Cei doi și-au expus genunchii la aer pe parcursul lunii mai 2021, după ce au văzut cum unul dintre elevii lor a fost hărțuit cu insulte homofobe pentru că purta un tricou cu un personaj dintr-un anime, forțându-l să-și schimbe ținuta.

Ortega a spus că a fost „îngrozit” de tachinările nemiloase, ceea ce l-a determinat să facă echipă cu Velaquez și să „promoveze toleranța” purtând o fustă pe parcursul lunii mai 2021.

El a scris pe Twitter: „O școală care educă cu respect, diversitate, co-educare și toleranță. Îmbracă-te cum vrei! Ne alăturăm campaniei #clotheshavenogender.”

Cei doi au declarat pentru El Pais că au observat o schimbare pozitivă notabilă în comportamentul elevilor de când au început să poarte fuste.

Cu toate acestea, ei insistă că aceste rezultate sunt doar „vârful aisbergului” și spun că școala ar trebui să facă mai mult pentru a promova respectul și toleranța în clasă.

Profesorul basc Piñas a lansat mișcarea în noiembrie, după ce și-a dat seama că puține lucruri s-au schimbat față de zilele sale de școală de acum 20 de ani.

A postat o fotografie cu el purtând o fustă în fața unei table de scris și a notat: „Acum 20 de ani am suferit persecuții și insulte pentru orientarea mea sexuală în liceul unde sunt acum profesor”.

„Mulți profesori priveau în altă parte. Vreau să mă alătur cauzei elevului, Mikel, care a fost exmatriculat și trimis la psiholog pentru că a venit la ore cu o fustă.”

Mikel Gomez, în vârstă de 15 ani, a început de atunci să documenteze pe TikTok valul de sprijin pe care l-a primit.

Videoclipul, care a acumulat milioane de vizualizări, i-a determinat pe alții, inclusiv elevi, să accepte provocarea și a adunat laude din partea profesorilor și părinților.

Alții au criticat profesorii, întrebându-se dacă mișcarea este necesară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel