Vedeta revine pe micul ecran după o pauză de trei săptămâni. A doua zi de Crăciun, câştigătorii celor şapte seri de concurs se întrec în semifinală. „Vedeta populară” ne aşteaptă cu emoţii, colinde şi culoare pe 26 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.
După trei săptămâni de izolare, în care a lăsat microfonul prezentatorului în mâinile lui Lucian Ghimişi, Iuliana Tudor se întoarce la cârma emisiunii în seara de Crăciun, bucurându-se, alături de echipa sa şi de toţi cei din platou, dar şi de telespectatori, de marea sărbătoare. Semifinala „Vedeta populară“ se vede pe 26 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1, precum şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.
Nu ar fi Crăciun fără colinde. Avem nouă tineri calificaţi în semifinală, două dintre ediţiile sezonului 7 „Vedeta populară” fiind câştigate de câte doi concurenţi. Cu toţii iubesc iubesc folclorul și fac eforturi să contribuie la păstrarea obiceiurilor din zonele pe care le reprezintă. Pentru seara semifinalei, fiecare dintre ei a ales un colind de acasă pe care îl consideră reprezentativ. Tăiați cozonacul, pregătiți covrigi, mere, nuci și prăjituri pentru că vin colindătorii! Şi tot în semifinală, cei nouă concurenţi ne vor încânta cu muzica şi dansurile populare ale minorităţilor care trăiesc în România şi costumele lor pline de culoare. Fiţi pregătiţi, aşadar: vom asculta colinde şi ne vom emoţiona la momentele speciale pregătite de concurenţi pentru seara aceasta specială.
Un colind cules de un învăţător în 1907 şi alte comori ale folclorului românesc, în semifinala „Vedeta populară”, la TVR 1
Iată care sunt cei nouă concurenţi care luptă pentru a ajunge în finala talent show-ului de folclor prezentat de Iuliana Tudor:
Tânărul craiovean Alex Goflin (18 ani), mare iubitor de tradiţii şi care dansează la nunți până când îl ustură tălpile, vine în faţa juriului şi a noastră cu un colind care se cântă în zona lui, auzit la un spectacol de Crăciun. Mai aduce pe scenă şi un moment de folclor sârbesc, pentru care s-a pregătit cu un sârb autentic: Deian Galetin, dirijorul orchestrei Timişul.
Arădeanca Teodora Sârbu (18 ani), plecată de mică de acasă pentru a face o şcoală mai bună, a cântat colindul pe care îl prezintă în semifinală şi la serbările şcolare sau când mergea la colindat. Pentru proba a doua, ea ne arată cum sună folclorul german cântat de o româncă din Arad, în cântecul despre o fată care îi povesteşte bunicii despre alesul inimii.
În sunet de clopoţei, teleormăneanul Florin Pieleanu (23 de ani) ne administrează, că tot urmează să devină asistent medical, un colind minunat din zona lui. Pe lângă juriu, speră să o impresioneze şi pe iubita lui, viitoarea soţie, cu un cântec cu un mesaj cu totul special din folclorul aromân.
Cu un colind cântat de lăutarii satului, pe care l-a învăţat de mică, ne va delecta tânăra de 19 ani Adriana Popovici, din Gorj. Tot ea a profitat că parte din familia ei este în Italia, aşa că le-a cerut ajutorul unchilor ei pentru a prezenta, la proba a doua în semifinală, o melodie din folclorul italian.
Un colind vechi, din repertoriul Sofiei Vicoveanca, ne aduce suceveanca Diana Lungu (21 de ani), care s-a îndrăgostit de folclor când mergea cu prietenii la colindat. Şi, deşi cântecul ţigănesc i-a dat multe bătăi de cap, mai ales la învăţarea dansului, speră să performeze şi să se numere printre cei cinci finalişti ai sezonului 7.
Judeţul Gorj este reprezentat în semifinală şi de tânăra de 17 ani, Ingrid Boengiu (bucureşteancă în prezent). Ne încântă la „Vedeta populară” cu un colind de lăutari, învăţat de la doamna Nuți Tapotă Lătărețu. La proba a doua, sorţii au decis ca Ingrid să cânte o melodie din folclorul grecesc, iar gorjeanca a ales un cântec vechi, din timpul Imperiului Bizantin.
Avem şi un reprezentant al „gugulanilor” în semifinală: Ioan Surdu (24 de ani), din Caraş Severin. Aflăm cum sună un colind arhaic bănăţean, chiar în interpretarea sa. Tot el ne va arăta frumuseţea folclorului sârbesc prezentând un cântec fermecător, despre apa curgătoare Morava.
Un colind din Vicovul de Sus, cules de un învăţător în 1907, va fi cântat cu mult patos de un concurent de numai 18 ani. Iar pentru a doua probă, suceveanul Gabriel Treteag a desluşit textul cântecului din folclorul ucrainean cu ajutorul unui prieten şi a colaborat cu Centrul Cultural din Cernăuţi.
În satul ei natal din Bistriţa, fetele nu umblă la colindat. Iar înainte de masa de Crăciun, toată familia cântă exact colindul pe care Ştefania Varga (21 ani) a ales să-l interpreteze în semifinală. Tot ea va interpreta şi un cântec din folclorul bulgăresc. Deşi e cale lungă din Bistriţa până în Bulgaria, Ştefania a reuşit să-l înveţe foarte bine cu ajutorul internetului.
Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâuleţul” al Centrului Cultural Judeţean Theodor Burada din Constanţa, dirijor Cristian Obrejan, îi va susţine cu acompaniamentul pieselor, iar celebrii „Juni ai Sibiului”, coordonaţi de managerul Silvia Macrea, completează tabloul serii cu momentele coregrafice. În aceste condiţii, cu siguranţă că seara care găzduieşte semifinala va fi din nou dificilă pentru cei cinci juraţi ai emisiunii – Niculina Stoican, Cornelia Rednic, Elise Stan, Grigore Leşe şi Bogdan Mihai Simion.
Se scriu capitolele finale, dar şi cele mai spectaculoase, ale sezonului 7 „Vedeta populară”... Nu uitaţi, Marea Finală, când aflăm câştigătorul sezonului, va putea fi urmărită la TVR 1 în seara de Revelion! Iuliana Tudor şi echipa sa ne dau întâlnire în ultima zi a anului, la ora 21.00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News