"Degetele Covid-19". Cum se manifestă și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afecțiune

Data publicării:
Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay
Descriere foto: Imagine cu caracter ilustrativ, sursa pixabay

Simptomul “degetele Covid-19” apare la unii pacienți infectați cu coronavirus. Aceștia dezvoltă leziuni asemănătoare degerăturilor la degetele de la picioare și chiar și la mâini. 

Potrivit unui studiu științific, unele persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 dezvoltă afecțiunea “degete Covid-19”, care se manifestă prin pielea afectată, de obicei degetele de la picioare, dar uneori și cele de la mâini - poate avea un aspect roșu sau violet. Unele persoane dezvoltă umflături dureroase sau zone de piele aspră. De asemenea, poate exista puroi, potrivit BBC

Potrivit studiului publicat în Jurnalul britanic de Dermatologie, afecțiunea este un efect secundar apărut în urma luptei sistemului imunitar cu virusul SARS-CoV-2. Aceste leziuni care apar la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare pot fi dezvoltate de bolnavii de orice vârstă, dar se manifestă în special în rândul copiilor și tinerilor.

Una dintre ele este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod eronat propriile celule și țesuturi ale persoanei, nu doar virusul invadator. Celulele care căptușesc vasele mici de sânge care alimentează zonele afectate sunt, de asemenea, implicate, spun cercetătorii de la Universitatea din Paris, Franța.

Cercetătorii au studiat 50 de persoane cu suspiciune de  „degete COVID-19”  în primăvara anului 2020, precum și alte 13 persoane cu leziuni similare, care nu au fost legate de infecțiile cu Covid, deoarece au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei.

Dr. Ivan Bristow, podiatru din Marea Britanie, a declarat că, în cazul majorității observate de obicei în timpul perioadelor reci și la persoanele care au probleme de circulație - leziunile dispar de obicei de la sine. Dar unii pot avea nevoie de tratament cu creme și alte medicamente.

"Confirmarea cauzei va ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru a o gestiona mai eficient", a spus el.

Dr. Veronique Bataille, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al Fundației britanice pentru piele, a declarat că „degete COVID-19”  a fost văzut foarte frecvent în timpul fazei de început a pandemiei, dar a fost mai puțin frecvent în actualul val al variantei Delta.

Acest lucru s-ar putea datora faptului că mai multe persoane au fost vaccinate sau au o anumită protecție împotriva Covid din infecții anterioare.

"Prezentările după vaccinare sunt mult mai rare", a spus ea.

Problemele cutanate legate de Covid pot apărea la o perioadă destul de lungă de timp după infecția acută și la persoane care nu au alte simptome, astfel încât legătura cu virusul nu este uneori făcută, a spus ea.

 

 

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel