Săptămâna Patimilor. Ce semnifică DENIILE și de ce este bine să participăm la slujbe, în Săptămâna Mare

Data actualizării: | Data publicării:
Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - foto cu rol ilustrativ. Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Diviciorii Mari, județul Cluj, foto Wikipedia
EXCLUSIV
Descriere foto: Calendar Creștin Ortodox. Sărbători religioase - foto cu rol ilustrativ. Biserica ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Diviciorii Mari, județul Cluj, foto Wikipedia

Deniile reprezintă patimile Mântuitorului și au loc în Săptămâna Mare.

Săptămâna Mare, ultima săptămână din postul Paștelui, reprezintă un moment foarte important în viața fiecărui creștin, întrucât aceasta semnifică Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. Tot acum au loc și deniile. Preotul Ioan Bucă a explicat ce semnifică fiecare zi din această săptămână și la ce slujbă trebuie să luăm parte, în exclusivitate pentru Spectacola.

"Săptămâna Mare nu face practic parte din Postul Paștelui, pentru că are o conotație cu totul aparte, de asta se numește și Săptămâna Patimilor. Postul este pregătitor patimilor Mântuitorului, de aceea fiecare zi are o Evanghelie, rânduială diferită, iar toate reprezintă patimile Mântuitorului.", a spus preotul Ioan Bucă, pentru Spectacola.

Lunea Mare

"În Sfânta și Marea zi Luni se va citi Evanghelia de la Matei. Se va citi aici despre fățărnicia fariseilor, pentru că cel mai mult Mântuitorul a fost urmărit de farisei. Trebuie să ne ferim de farisei, adică de invidia, răutatea și fățărnicia lor. Ei se arătau evlavioși, dar în inimă era plin de necredință, ură, la adresa lui Hristos.", a declarat preotul, pentru Spectacola.

Marțea Mare

"În Marțea Mare se va citi Evanghelia cu cele 10 fecioare, care au ieșit în întâmpinarea lui Hristos, dar cinci dintre ele au rămas în afara ușii Împărăției Cerurilor, pentru că nu aveau suficientă credință. Cu o singură faptă bună nu ne putem mântui, de aceea trebuie să adunăm mai multe în candela noastră. Tot azi se citește Evanghelia judecății de apoi, adică venirea Mântuitorului ca Judecător.", a mai spus acesta.

Miercurea Mare

"Miercuri se citește Evanghelia cu femeia păcătoasă, care s-a ținut de mântuitor, iar în momentul în care Dumnezeu a intrat în casa lui Simon cel Lepros, pe care El l-a vindecat de lepră, a intrat și ea în casa fariseului. Ea și-a recunoscut păcatele și i-a uns capul și picioarele Mântuitorului cu mir de mare preț. Miercurea mai este ziua trădării, a vânzării lui Hristos. Miercuri seara, la Denii, se citește Evanghelia pregătirii Cinei cea de Taină.", a continuat el.

Joia Mare

"În Sfânta Joi, se citește Evanghelia Cinei celei de Taină, atunci când Mântuitorul s-a adunat cu apostolii și le-a zis că Fiul Domnului va fi dat în mâinile oamenilor păcătoși, va fi batjocorit, va fi bătut, apoi va fi răstignit pe cruce, va muri pe cruce, iar a treia zi va învia. Tot aici, după cină, a avut loc spălarea picioarelo. Cu un lighean merge la fiecare apostol și le spală picioarele, după care le șterge cu un prosop. După ce a terminat pe toți apostolii de spălat, le spune: "Ce v-am făcut eu vouă, să faceți și voi la fel, dacă vreți să fiți conducători, trebuie mai întâi să slujiți". Cina de Taină simbolizează jertfa de pe crucea Mântuitorului. La Deniile de joi seara se citesc 12 Evanghelii, nu 1-2 cum se fac în celelalte zile. În acestea se relatează pândirea Mântuitorului, căci el tot timpul a fost pândit." , ne-a mai dezvăluit acesta.

Vinerea Mare

"Urmează Vinerea Mare. Dimineața se citesc ceasurile împărătești, sunt niște rugăciuni, iar la slujba de seară se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Aer, care e imortalizat pe acea pânză și înseamnă coborârea de pe cruce a Mântuitorului, după care coborârea Lui în mormânt. În seara din Marea Vineri se cântă slujba Prohodului Mântuitorului, după care se înconjoară biserica cu Sfântul Aer și se fac 6 opriri. La a șaptea se revine în fața ușii bisericii.

Cele 5 zile sunt cele mai importante din Săptămâna Patimilor. Sâmbăta Mare este zi de adâncă tăcere, de post, de rugăciune, de liniște, pentru că Mântuitorul este deja pus în mormânt.", a mai spus preotul Ioan Bucă.

Ce trebuie să facem în această perioadă

"Trebuie să postim, să avem o viață curată, frumoasă, dacă suntem certați cu cineva, să ne împăcăm, ca să fim curați la suflet când întâmpinăm Învierea Domnului, să facem o faptă de milostenie.", a încheiat acesta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel