Radu Leca, psiholog, ne explică care sunt cauzele ce duc la depresai de după sărbători.
Odată cu trecerea sărbătorilor, unde bucuria și extazul au fost la cote maxime, extrem de multe persoane pică în extrema cealaltă: depresia de după sărbători. Potrivit studiilor, peste 60% din populația globală are astfel de stări de supărare și tristețe după 1 ianuarie, iar cauzele sale sunt multiple. Există și câteva simptome care trebuie să-ți dea de gândit că te confrunți cu această problemă, iar Radu Leca, psiholog, ne-a explicat pe larg tot ce trebuie să știm.
„De sărbători, se întâmplă evenimente care pe tine te conduc într-o zonă înnegurată. Respectiv: afli că partenerul te înșeală sau te îndrăgostești tu de altă persoană, câștigi kilograme în plus, îți dai seama că toate cadourile pe care le-ai cumpărat pentru parteneri nu sunt bune, observi o distanțare a membrilor familiei față de tine. Indiferent de toate aceste motive, tu te alegi cu un episod depresiv, care debutează așa: o stare profundă de nervi, urmată de zeci de momente de tristețe într-o zi. Cu incapacitatea de a adormi, cu incapacitatea de a te trezi, cu incapacitatea de a înțelege ce este în neregulă și cum să soluționezi elementele în neregulă din viața ta.
Depresia aceasta, denumită popular “depresie de după sărbători” este, de fapt, o formă a unei depresii numite depresie recurentă. Depresia recurentă are surse multiple, adică de undeva își trage energia. Sunt elemente pe această depresie recurentă care o fac să devină activă.”, a declarat Radu Leca, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola, DC News și DC Medical.
„În baza nesomnului, a zgomotului și a manifestărilor psihoemoționale ale partenerului. Ce își doresc în mod special partenerii de sărbătoare, în mod special în noaptea de Anul Nou? Celebrele manifestări afective, cu conținut erotic sexual de la miezul nopții. Ce se întâmplă când nu le primesc? Se simt deficitari la acest subiect, se simt dați la o parte, se simt depresivi.
Și se mai merge pe următoarea idee: nu mă mai vrea, e ceva în neregulă cu el/ea, nu mai sunt atât de interesant/ă. Subiecții se duc către o zona de minciună și de iluzie în care își fac zeci de mii de scenarii. Aceste scenarii sunt cauzale, dar nu sunt reale, fiindcă ele se bazează pe totalitatea fricilor.”, a continuat acesta.
„Nu se întâmpla nimic special de sărbători, este o zi ca oricare alta, fiindcă s-ar putea întâmpla ceva special de sărbători doar dacă am fi în acord cu spiritualitatea. Sărbătorile nu celebrează cadourile, ci structura spiritualității, cât timp aceasta nu există, atunci noi nu celebrăm nimic. Doar bani aruncați, iluzii și vise spulberate.
Dacă îți dorești ca sărbătorile sa fie într-adevăr speciale pentru tine, ar trebui să te întorci către Dumnezeu. Ca să te întorci către Dumnezeu ar trebui să-L vezi, ca să-L vezi, ar trebui sa nu îți fie rușine să-L vezi. Rușine de tine și de ceilalți!
Ai observat că trendul este următorul: nu vorbi de Dumnezeu. E un trend sub incidența căruia, conform spuselor celor mai apropiați ai mei, ar trebui să intru și eu, dar recunosc faptul că eu nu voi accepta ideea asta. Mă voi încăpățâna să vorbesc de Dumnezeu, fiindcă dacă și pe Dumnezeu ni-L iau, atunci chiar că o să ajungem să fim singuri.”, ne-a mai dezvăluit psihologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News