Depresia postpartum în rândul bărbaților este asemănătoare cu cea a femeilor și afectează 10% din viitorii tați.
Nașterea unui copil este un amalgam de emoții, bucurie, anxietate, nerăbdare sau teamă, teama de necunoscut, pentru toți membrii familiei, de la viitorii părinți la viitorii bunici, însă fie le trăiește prin propria ființă și minte.
Astfel, ambii părinți se pot confrunta cu depresia postpartum, însă este nevoie de efort pentru a înțelege, dar mai ales accepta că toate aceste trăiri sunt firești și că ele pot fi depășite, însă pentru asta este nevoie să existe armonie și desigur, înțelegerea noului statul.
Psihologul Radu Leca a subliniat care sunt elementele care stau la baza depresiei postpartum la bărbați, căci nici aceștia nu sunt scutiți de astfel de trăiri, dar mai ales, cum pot trece peste moment.
”Depresia post natală la tătici se bazează pe trei elemente extrem de simple, care sunt existente în universul unui viitor tată, actual tată:
- Lipsa de responsabilitate, nu știe sau nu înțelege, nu are cum să fie responsabil
- Neliniștea care apare imediat, din secunda doi în care copilul se naște, tatăl îl vede pe copil și atunci apare neliniștea
- O noțiune care este cumva vizualizată de către marile grupuri de mase populare, de bunici, ca fiind una tipică, respectiv nerăbdarea.
Nerăbdarea este cea care stă la baza unei dezvoltări psihoemoționale a viitorului tată în direcția acestei depresii postpartum”, a declarat, în exclusivitate pentru DC Medical, psihologul Radu Leca.
Potrivit acestuia, proaspătul tată, ”din nerăbdare, nu reușește să ducă lucrurile la bun sfârșit, din nerăbdare nu știe cum să se comporte cu soția lui, din nerăbdare nu știe să își țină copilul în brațe, să îl înfașe, să îl spele, să îl alăpteze atunci când mama nu poate să ofere laptele și trebuie să prepare biberoanele, nu are răbdare să le prepare, nu știe cum să fugă mai repede din dormitorul conjugal, în care va locui cel puțin 6 până la 9 luni, el va fugi și va spune că este mult prea obosit, că el muncește, că are nevoie de liniște și că el are nevoie de somn”, mai spune psihologul.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News