Scutecele Domnului”, „Julfă”, „Turte de Crăciun” sau „Pelincile Domnului” sunt doar câteva dintre denumirile sub care ai să regăsești acest desert tradițional pregătit de gospodine în Ajunul Crăciunului.
Ingrediente
Pentru foi:
500 gr faina
un praf de sare
o cana cu apa calda
Pentru umplut:
300 gr miez de nuca
zahar dupa gust
coaja rasa de lamaie si portocala
Esente pentru insiropat.
Mod de preparare: Pentru foi, se amesteca ingredientele, pana se obtine un aluat omogen, elastic. Se imparte in bucati egale, din care se vor intinde foile. Acestea se coc pe o tava de aragaz, la foc potrivit. Dupa coacere, se inmoaie fiecare foaie de turta intr-un sirop pregatit din apa, zahar si esente (rom) dupa gust.
Se asaza (pe un platou), foaie peste foaie, intre acestea presarandu-se miez de nuca macinat, amestecat cu zahar si optional, coaja rasa de lamaie si portocala. Se procedeaza astfel pana la terminarea foilor. Se acopera cu folie si se lasa la rece, o zi sau peste noapte, pentru insiroparea completa.
Poftă bună!
Coacere usoara - 180 grade - 50-60 minute.
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg făină
500 ml de lapte cald
7 gălbenușuri
25 gr drojdie proaspată
400 gr zahăr (ce se împarte la întreaga rețetă)
100 gr unt coajă de portocală (eu am folosit 8 bucăți)
coajă de lămâie (eu am folosit 7 bucăți)
esență de vanilie
Pentru compozitie:
500 gr nuci zdrobite zahar dupa gust (din cele 400 gr)
50 gr cacao
vișine în suc propriu
gem de prune
stafide
7 albușuri (se bat cu zahăr din cele 400 gr)
Pe deasupra:
2 gălbenușuri
1/2 de linguriță de scorțișoară
1 lingură rasă de miere
nucă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News