Deserturile sunt varianta prin care ne completăm necesarul de energie din timpul zilei, iar nutriționistul Oana Valah a dezvăluit o rețetă care va putea concura cu succes împotriva dulciurilor ultraprocesate.
Natura ne oferă alternative pentru un desert sănătos, altfel decât cele ultraprocesate pe care le găsim în comerț, iar pentru asta nu avem de făcut decât să combinăm într-un mod armonios nuci și semințe, într-o prezentare pe care o vor îndrăgi și cei mici.
Nutriționistul Oana Valah a dezvăluit o rețetă foarte simplă de bomboane, cu un indice glicemic scăzut, însă pline de calorii, astfel că nu vă vor trebui prea multe pentru a vă reface necesarul de energie pe parcursul unei zile.
”Vom pregăti niște biluțe din nuci, curmale, caju, varianta sănătoasă a dulciurilor comerciale, cu diferența că aici avem un indice glicemic mai mic, dar totuși avem și suficiente calorii și atunci trebuie consumate limitat. Punem 10 curmale, un pumn mare de caju, un pumn strâns de nuci, două linguri de mix de semințe, 3-4 lingurițe zdravene de unt de arahide, 2-3 linguri de chia și pudră de roșcovă, o lingură, două, depinde cât de ciocolatos vrem să fie”, a declarat Oana Valah, nutriționist, la Antena 3.
Un indice glicemic scăzut ajută la menținerea inimii sănătoase, reduce riscul de diabet și ajută la reducerea poftelor puternice și a impulsurilor alimentare. De asemnea, carbohidrații cu un indice glicemic scăzut mențin senzația de sațietate mai mult timp.
Ingredientele menționate se pun într-un robot de bucătărie, se vor măcina puțin, iar textura la care trebuie să ajungă este una umedă și moale pentru ca biluțele să se poată modela cu ușurință.
În cazul în care sunteți alergic la untul de arahide, o altă variantă de ”legare” a bomboanelor este prin hidratarea curmalelor, care astfel vor prelua rolul de liant.
După modelarea biluțelor, aceastea se pot trece prin nucă de cocos rasă, dar se pot acoperi și cu semințe de cânepă sau nuci mărunțite.
În ceea ce privește aportul caloric al unei astfel de bomboane naturale, acesta poate să ajungă și la 100 de calorii. ”În funcție de mărime, două sau trei pe zi sunt suficiente.
Este o variantă de a ascunde nucile, migdalele pe care copiii nu le mănâncă cu plăcere sau frecvent. La fel, poate chia sau untul de arahide”, a mai spus nutriționistul, iar în cazul în care faceți o șarjă mai mare de astfel de desert sănătos, acesta poate fi păstrat la frigider până la o săptămână.
Citește continuarea pe DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News