Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt deserturile care nu ne pun silueta în pericol.
Majoritatea oamenilor iubesc dulciurile, însă unele dintre aceste delicii pot pune în pericol silueta și sănătatea. Este important să fim selectivi în alegerea dulciurilor și să optăm pentru opțiuni care să ne satisfacă pofta de dulce fără să aducă un aport semnificativ de calorii.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit câteva opțiuni delicioase care nu numai că satisfac pofta de dulce, dar sunt și prietenoase cu silueta. Printre acestea se numără înghețata, dar atenție, aceasta trebuie să fie simplă, nu încărcată cu nuci, caramel sau sosuri de ciocolată.
„Deserturi care nu pun în pericol silueta. Relația noastră cu zahărul este una specială iar noi, doamnelor, datorită complexității emoționale, găsim în dulciuri o sursă de plăcere care nu trebuie neglijată. Recunoașteți, nu are nicio legătură cu foamea, ne e poftă de ceva bun! Care sunt produsele care ne oferă satisfacție maximă cu un aport minim de calorii? Tot ce e cremos și pufos!
Pe primul loc în top vom pune înghețata. Nu aia plină de nuci, caramel și sos de ciocolată, ci o înghețată banală de vanilie sau cacao. Ce e bun la înghețată? Faptul că e pufoasă și aerată ne dă impresia că mâncăm mult. În realitate înghețata este expandată cu aer, volumul e de două ori mai mare decât greutatea, dacă o lăsați să se dezghețe veți vedea că rămâne doar jumătate de cutie. Este un desert pe bază de lapte din care zahărul se absoarbe lent și are mai puține calorii decât orice prăjitură. Consistența ei cremoasă face bine la creier, stimulează zone speciale responsabile de plăcere… nu e de mirare că cea mai bună înghețată e la fundul cutiei, când a apucat să se dezghețe!”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
Te-ar putea interesa și: Cum este recomandat să consumăm legumele, crude sau gătite? Mihaela Bilic: „Așa obținem beneficii maxime pentru sănătate”
De asemenea, orice desert pe pe bază de lapte, cum ar fi orezul cu lapte, grișul cu lapte sau budinca, este considerat sigur pentru siluetă, deoarece lactoza din lapte este un carbohidrat cu absorbție lentă care nu pune în pericol echilibrul glicemiei.
„Tot cremos și tot nepericulos pentru siluetă este orice desert pe bază de lapte: orez cu lapte, griș cu lapte, budincă. Lactoza din lapte este un carbohidrat cu absorbție lentă care nu pune în pericol echilibrul glicemiei. Este adevărat, nu are aceeași putere de îndulcire ca zahărul, însă merită să profităm de gustul dulce natural obținut din amestecul de lapte cu făinoase. Ideal ar fi să nu mai adăugăm zahărul din exterior. Folosiți scorțișoară, aduce o aromă specială și reglează și glicemia”, a precizat Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
Un alt sfat important oferit de medicul nutriționist este să consumăm deserturile la sfârșitul meselor, deoarece zahărul din acestea este absorbit mai lent și în cantități mai mici atunci când stomacul este plin.
„Mai vreau să știți un secret apropo de consumul de dulciuri: desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât dacă îl mâncăm pe burta goală. Zahărul dintr-un desert se absoarbe mai rapid și în cantitate mai mare dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge este mai mică. Evitați să consumați dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă. Deci înghețată să fie, dar nu pe burta goală și nici toată cutia!”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News