Detox de primăvară: 8 sfaturi pentru curățarea ficatului

Data publicării:
Detox de primăvară, sursa pixabay/ autor congerdesign
Descriere foto: Detox de primăvară, sursa pixabay/ autor congerdesign

Ficatul este cel mai mare organ din abdomen. Deși este sensibil la obiceiurile noastre alimentare proaste, ficatul poate fi rezistent și capabil să se reînnoiască, dacă îi acordăm atenția cuvenită. Excesul de carbohidrați, fructoză sau alcool, dar și aditivi sau pesticide îl pot deteriora. Dimpotrivă, consumul de  fibre, vitamine, minerale, antioxidanți sau anumite grăsimi (omega-3 și -9) este benefic pentru ficat.

8 sfaturi pentru curățarea ficatului

 

1. Optează pentru alimente neprelucrate

Alimentele procesate conțin anumite zaharuri (sirop de fructoză etc.) și amidon (făină rafinată, amidon de porumb etc.) care contribuie la supraîncărcarea muncii ficatului. "În plus, conțin aditivi", explică profesorul Gabriel Perlemuter, gastroenterolog. Aceștia ar putea acționa asupra ficatului, modificând microbiota și imunitatea intestinală.

2. Alege alimente organice

Din motive întemeiate: pesticidele chimice pot afecta în special ficatul.

Ca leac de detoxifiere: optează pentru verdețuri organice, ouă, carne și produse lactate de la țară. 

3. Limitează consumul de produse zaharoase

Excesul de zahăr îngrașă ficatul. "Zaharoza este compusă dintr-o moleculă de glucoză și o moleculă de fructoză.", subliniază Angélique Houlbert, dietetician-nutriționist. "Cu toate acestea, dacă glucoza poate fi metabolizată de celulele noastre, fructoza, nu. Decât de ficat.", precizează Houlbert. 

Ca tratament de detoxifiere: fără zahăr și produse care conțin zahăr adăugat. Pentru produsele lactate, folosește scorțișoară, uleiuri esențiale comestibile (mentă, lavandă, citrice) sau un pătrățel de ciocolată neagră.

4. Controlează aportul de fructe

Principalul zahăr din fructe este fructoza. Însă, nu se pune problema eliminării acestora, deoarece acestea oferă fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.

Ca leac de detoxifiere: alege cel mai puțin fruct bogat în fructoză și limitează-te la două porții pe zi (1 porție = 1 măr, 1 pară, 1 banană, 1 portocală, 2 clementine, 2 kiwi). Fructele uscate trebuie consumate foarte rar (1 porție = 3 caise uscate, 3 prune uscate, 3-4 curmale, 2-3 smochine, 20 boabe de stafide). Fără compot, gem și suc .

5. Alege alimente cu indice glicemic mic

Alimentele cu amidon rapid favorizează acumularea de grăsimi, în special cele care se depun în ficat. "De asemenea, furnizează o mulțime de carbohidrați", insistă profesorul Perlemuter. 

Ca tratament de detoxifiere: limitează porția la 100 g.

6. Consumă multe legume

Sunt sărace în calorii, dar bogate în vitamine, minerale și fibre care stabilizează nivelul zahărului din sânge.

Ca leac de detoxifiere: consumă legume la fiecare masă, ca aperitiv și ca fel principal, crude și gătite.

7. Include grăsimile bune

„Acizii grași Omega-3 au proprietăți antiinflamatorii și anumite uleiuri conțin antioxidanți care protejează organele.”, subliniază Angélique Houlbert.

Ca tratament de detoxifiere: folosește în mâncare uleiuri de măsline, rapiță, in, nuc și camelină; mănâncă pește de două ori pe săptămână (macrou, sardine etc.).

8. Sari peste băuturile alcoolice

Nu numai că sunt metabolizate într-o substanță toxică (acetaldehidă), dar, în plus, majoritatea furnizează cantități mari de zahăr, potrivit DC MEDICAL.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel