Dieta care îmbunătățește memoria prin modificarea bacteriilor intestinale, potrivit unui studiu

Data publicării:
Sursa foto: pexels.com
Descriere foto: Sursa foto: pexels.com

O cercetare efectuată pe șobolani a descoperit că acest tipar alimentar ar putea determina schimbări în microbiomul intestinal, asociate cu o performanță cognitivă mai bună.

Alimentația este un aspect fundamental al sănătății noastre, nu doar prin asigurarea unei nutriții adecvate, ci și prin contribuția sa la prevenirea bolilor cronice și netransmisibile, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Interesant este că numeroase dovezi recente sugerează că o dietă sănătoasă ar putea reduce riscul bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența.

În mod special, tiparele alimentare precum dieta mediteraneană și variațiile sale, care pun accent pe consumul de fructe, legume, cereale și ulei de măsline, și limitează consumul de carne, lactate și alimente ultraprocesate, par a fi deosebit de benefice pentru sănătatea cerebrală.

Un studiu pe modele animale

Un nou studiu, publicat în revista academică Gut Microbes Reports, a concluzionat că dieta mediteraneană poate îmbunătăți funcțiile cognitive și memoria. Studiul a evidențiat, de asemenea, că aceste efecte benefice ar putea fi atribuite schimbărilor în microbiota intestinală. Autorii explică faptul că experimentul a fost realizat pe o durată de 20 de săptămâni, pe un grup de 20 de șobolani care aveau 10 săptămâni la începutul cercetării. În mod aleatoriu, aceștia au fost împărțiți pentru a urma fie o dietă occidentală (15% proteine, 50% carbohidrați, 35% grăsimi compuse în principal din unt), fie o dietă mediteraneană (12% proteine, 25% carbohidrați și 43% grăsimi compuse în principal din ulei de măsline).

De remarcat este faptul că dieta mediteraneană conținea mai mult decât dublul cantității de fibre dietetice (63,4 grame pe kilogram) comparativ cu dieta occidentală (27,9 grame pe kilogram).

Pe durata studiului, cercetătorii au monitorizat greutatea corporală a șobolanilor și consumul lor de alimente pentru a se asigura că aportul energetic era similar în ambele grupuri. De asemenea, au colectat probe fecale pentru a analiza starea microbiotei și, începând cu săptămâna a 14-a, au efectuat diverse teste comportamentale pentru a evalua sănătatea și starea cognitivă a șobolanilor.

Schimbări în microbiotă și îmbunătățiri cognitive

Astfel, cercetătorii au constatat că șobolanii hrăniți cu dieta mediteraneană au experimentat schimbări semnificative în microbiomul intestinal, inclusiv creșterea populației a patru specii specifice și o scădere a altor cinci specii, comparativ cu șobolanii hrăniți cu dieta occidentală. În plus, în testele comportamentale, cei care au urmat modelul mediteranean au demonstrat o flexibilitate cognitivă mai mare și îmbunătățiri în aspecte precum memoria spațială și de lucru. Aceste îmbunătățiri erau corelate în mod direct cu populațiile crescute de Candidatus saccharimonas și cele reduse de Bifidobacterium în microbiota intestinală.

Aceste rezultate i-au determinat pe cercetători să sugereze că schimbările din microbiotă ar putea fi responsabile pentru îmbunătățirile cognitive observate la șobolanii hrăniți cu dieta mediteraneană. Această ipoteză este în concordanță cu un număr tot mai mare de dovezi care documentează relațiile dintre microbiomul intestinal și sănătatea sistemului nervos central, cunoscute sub denumirea de axa creier-intestin.

Îngrijirea alimentației pentru protejarea creierului

Deși acest studiu a fost efectuat pe modele animale, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi extrapolate direct la oameni, există deja suficiente cercetări care sugerează că schimbarea alimentației ar putea reduce riscul de boli neurodegenerative, precum demența. Luând în considerare și vârsta redusă a șobolanilor din acest studiu, descoperirea sugerează că intervențiile dietetice ar putea avea un impact încă de la vârste foarte timpurii.

Este necesar să se stabilească o legătură cauzală clară între adoptarea dietei mediteraneene și îmbunătățirile cognitive observate, în special prin studii efectuate pe oameni. Totuși, există deja suficiente motive pentru a acorda atenție dietei, dacă obiectivul nostru este reducerea riscului de demență și Alzheimer și menținerea memoriei și altor funcții cognitive la un nivel optim, relatează 20minutos.es.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel