Dieta cu de toate. Mihaela Bilic: „Greșim grav. Putem și trebuie să mâncăm din toate”

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Dr. Mihaela Bilic, medic Nutriționist, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță la Spectacola și DC News. 

Dr. Mihaela Bilic încurajează o alimentație diversificată, completă, fără restricții alimentare, fără excluderea anumitor categorii de alimente. 

„Nu eu am inventat lucrul ăsta. Încerc să fiu în armonie și în consens cu felul în care ne-a construit natura. Ea ne-a făcut omnivori. Asta înseamnă că putem și trebuie să mâncăm din toate. A considerat că nevoile nutriționale ale corpului nostru extrem de evoluat și mai ales ale capului nostru, deci creierul nostru are nevoie de niște nutrienți extrem de sofisticați și de speciali, pe care nu-i mai găsim nici în iarbă, nici în vegetale, nici în semințe.  Și atunci, în acest context de evoluție de milioane de ani a speciei umane, trebuie să fim smeriși și respectuoși și să luăm în considerare tot efortul naturii. Dacă noi ne trezim mai deștepți decât natura și considerăm că, vezi Doamne, de mâine elimin categorii de alimente complet că eu știu ce informații, ce noutăți am aflat de pe internet, greșim grav. Nu e de joacă cu mâncarea. De ce? Nu pentru că, ferească D-zeu ne-ar intoxica sau ne-ar otrăvi sau am face carențe alimentare, ci pentru că pe moment pare că nu există niciun efect negativ. Însă putem duce lucrurile astea în extrem. Putem intra pe un fel de nici nu știu cum să le numesc, habotnici? Așa să intrăm în niște credințe din acestea false. Și atunci, să ducem un astfel de sistem alimentar până în pânzele albe, cu interdicții, cu eliminări și să ne trezim mult mai târziu că... (...) Corpul nostru este atât de generos și de prietenos și ne lasă să facem greșeli, important este să nu o ducem în pânzele albe. Și apoi la 3 ani, la 5 ani, la 7 ani, când încep să apară efectele prostiei noastre, e mult mai greu să mai să mai echilibrăm lucrurile. 

Deci cea mai bună cale, apropo de simplitate și de echilibru, este să ne comportăm și să facem lucrurile așa cum a fost lăsat să le facem. Da, asta înseamnă să mâncăm din toate, pentru că nici măcar la capitolul nutrienți, medicina în prezent nu îi cunoaște pe toți”, a declarat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, de la Spectacola și DC News.

 


Pigmenții din vegetale, izvor de nutrienți

 

 

„Gândiți-vă că până acum credeam despre acești pigmenți din vegetale, fie că sunt fructe sau legume care dau culoare,  pigment înseamnă culoare. Dar cine ar fi crezut vreodată că ei au și rol nutrițional și că au un rol esențial în sănătate, pentru că acele substanțe, culmea, nu le putem lua dintr-un supliment, însă beneficiile lor în organism, de la nu știu, lupta împotriva cancerului, până la boli cronice sau alte afecțiuni grave este incredibilă și atunci ajungem să aducem argumente nutriționale științifice pentru un lucru pe care oamenii oricum îl făceau de-a lungul timpului.

Să mâncăm legume, ceva sănătos, apoi la produsele de origine animală. Din nou, trebuie să ținem cont de faptul că aceeași nutrienți, fierul, de exemplu, sau calciu, pe care îi putem găsi și în vegetale, felul în care se absorb, se metabolizează și eficiența cu care sunt folosiți în organism este incomparabilă dacă elementul respectiv vine dintr-un produs animal. 


Fierul din carne n-o să se compare niciodată cu fierul din spanac. 

Calciul din lapte și din brânză n-o să fie niciodată egal cu cel din migdale. Și atunci, acest tip de respect și bun simț pentru lucrurile care au fost demonstrate și așa au fost create de natură, mi se pare că este elementar. Deci  nu e că am spus eu să mâncăm din toate. Așa am fost construiți. Iar a folosi un organism, un aparat, un sistem corect, după manualul lui de instrucțiuni, din nou mi se pare mi se pare de bun simț. Daeci nu am descoperit roata și nu trebuie să o reinventăm, trebuie doar să ne comportăm  într-un mod echilibrat. Și nici nu știu cum să-l numesc, ca să nu jignesc pe cineva. 

Dar lucrurile astea ne ne sunt la îndemână. Gândiți-vă că sunt populații încă pe globul ăsta, în Africa, în Asia, care și-ar dori să poată mânca din tot, dar amărâții sunt atât de săraci încât poate nici într-o lună nu au aportul de nutrienți calitativ superiori pe care noi îi avem ca și popoare dezvoltate într-o zi.

Copiii din Africa și-ar dori să mănânce, nu în fiecare zi carne, dar măcar o dată pe săptămână. Ei bine, nu, nu se întâmplă lucrul ăsta. Cei din Asia poate și-ar dori să mănânce produse lactate, dar nu le-au avut niciodată. Dacă vă uitați pe evoluția industrii alimentare și ea, tot ce înseamnă producție, cele mai spectaculoase ferme de animale și cel mai cel mai mare boom la capitolul creștere industrială se produce în țările astea din Asia. 


Chiar acum câteva zile mă uitam la un documentar și așa se și intitulează: „Vietnamul mănâncă carne”,  lucru care la ei n-a făcut parte din tradițiile lor alimentare, pentru că n-au avut. Însă acum, viteza cu care vor să recupereze este incredibilă. Cele mai mari ferme de porci sunt în China, cele mai mari ferme de vaci pentru lapte sunt în China. Oamenii ăștia au această frenezie de a consuma produse pe care atunci când erau săraci nu și le puteau permite. Nu au mâncat o zeamă de orez că era era sănătos, ei n-au avut”, a mai spus medicul nutriționist. 


Consumul de gândaci

 


„Cred că este  aici o chestiune de mult marketing. Această globalizare face necesară prezența unor astfel de produse la nivel mondial, pentru că cine știe, poate că sunt populații  care le-au consumat și acum, dacă s-au mutat în Europa, trebuie să le regăsească în supermarket, e o chestiune de obicei. Insecte, din păcate, au mâncat oamenii dintotdeauna, ăia săracii, care nu aveau carne. Acum, puțin probabil ca noi în această abundență de produse de origine animală, să ajungem, ferească Dumnezeu, să ne luăm proteinele din din insecte. 


Dar industria alimentară eu cred că-și pregătește surse alternative, pentru că este clar, suntem din ce în ce mai mulți pe planeta asta, nu suntem pregătiți să acceptăm o scumpire foarte mare a acestor produse care sunt cu adevărat valoroase. Și atunci, industria alimentară trebuie să aibă alternative. Dacă de mâine n-o să mai avem carne pentru toată lumea, trebuie să avem și insecte”, a mai spus medicul nutriționist. 

 

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Maria Alexandru | Categorie: Diete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel