Atenție ce diete țineți!
Postul intermitent constă în restricționarea alimentației zilnice într-o fereastră de 4 până la 12 ore și abținerea de la consumul de alimente sau băuturi restul zilei. Majoritatea celor care urmează acest regim alimentar mănâncă în 8 ore și postesc timp de 16 ore. Acum, un studiu efectuat cu peste 20.000 de adulți a dezvăluit că persoanele care își limitează alimentația la mai puțin de 8 ore au cu 91% mai multe șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare în comparație cu cei care mănâncă între 12 și 16 ore pe zi.
Rezultatele acestei cercetări preliminare au fost prezentate, în aceeași săptămână, în cadrul Sesiunilor Științifice 2024 despre Stilul de Viață și Cardiometabolism ale Epidemiologiei și Prevenirii Asociației Americane a Inimii, o întâlnire anuală care are loc în Chicago și în cadrul căreia sunt prezentate cele mai recente studii despre sănătate, bunăstare și stil de viață.
"Limitarea timpului zilnic de masă la un interval scurt, cum ar fi 8 ore pe zi, s-a popularizat în ultimii ani ca o modalitate de a pierde în greutate și de a îmbunătăți sănătatea inimii," însă "efectele pe termen lung nu sunt cunoscute," avertizează Víctor Wenze Zhong, autorul principal al studiului și șeful departamentului de epidemiologie de la Școala de Medicină a Universității Jiao Tong din Shanghai, China.
Pentru a afla acest lucru, autorii au efectuat un studiu cu 20.000 de adulți, au revizuit informațiile despre modelele alimentare ale participanților în cadrul sondajelor naționale de examinare a sănătății și nutriției (NHANES) anuale din perioada 2003-2018 și le-au comparat cu datele despre persoanele decedate în Statele Unite între 2003 și 2019.
Analiza a descoperit că oamenii care se hrăneau în mai puțin de 8 ore pe zi aveau un risc cu 91% mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare și a observat, de asemenea, un risc crescut de deces cardiovascular la persoanele care sufereau de boli cardiace sau cancer.
Printre persoanele cu boli cardiovasculare, o durată a alimentației mai mică de 10 ore pe zi a fost asociată cu un risc cu 66% mai mare de deces cauzat de boli cardiace sau accident vascular cerebral. În schimb, restricționarea temporală nu a redus riscul general de deces din orice cauză, în timp ce alimentația pe o durată mai mare de 16 ore pe zi a fost asociată cu un risc mai mic de mortalitate la persoanele cu cancer.
"Am fost surprinși să descoperim că cei care urmau un program alimentar restricționat la 8 ore aveau mai multe șanse să moară din cauza bolilor cardiovasculare", recunoaște Zhong.
Renunțarea la consumul de alimente pentru o perioadă îndelungată determină organismul să apeleze la grăsimi ca sursă de energie, deoarece nivelurile de glucoză din sânge scad. Acest lucru poate crea iluzia că postul intermitent duce la pierderea în greutate, dar realitatea este că pentru ca acest lucru să fie posibil, în plus față de postul intermitent, este necesar să se mențină un deficit caloric.
VEZI ȘI: Preotul Paul Iulius Negoiță: Cum să faci detoxifiere profundă în Postul Paștelui. NU e nevoie de post negru. „Dacă faceți așa, veți trăi bucuria cum nu vă imaginați că poate fi!”:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News