Îți dorești foarte mult un copil, însă sarcina întârzie să se instaleze? Sau pur și simplu îți dorești un copil și vrei să-ți pregătești trupul astfel încât să ofere celui mic mediul perfect pentru a se dezvolta?
Indiferent de categoria în care te încadrezi, să știi că există o listă de alimente cu efecte benefice pentru sănătatea și fertilitatea ta.
„Un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Național pentru Sănătate din Carolina de Nord a arătat că femeile cu vârste cuprinse între 19 și 26 de ani au 50% șanse să rămână însărcinate cu două zile înainte de ovulație (adică în cea mai fertilă perioadă), în timp ce șansele scad cu 10% în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 27 și 34 de ani. După vârsta de 35 de ani, situația se agravează și mai tare, deoarece fertilitatea scade rapid.”, explică dr. Petre Laurențiu, medic de familie.
„În cabinetul meu ajung foarte des doamne care-și doresc să rămână însărcinate și care nu reușesc deși toate analizele arată că nu există probleme de sănătate. Atunci, eu obișnuiesc să le întreb: ce mănânci?, fumezi?, faci abuz de cafea sau de alcool?, ești stresata? În procesul procreării, calitatea produselor consumate este mai mult decât esențială, iar în cele ce urmează o să fac o listă cu ce este recomandat să mănânci pentru a rămâne însărcinată.”, explică nutriționistul Wasim Nazer.
1. Fructe și legume proaspete sunt o sursă importantă de antioxidanți. Mențin starea generală de sănătate a organismului. Adaugă în alimentația ta o cantitate importantă de portocale, căpșune, salată, spanac, ridichi pentru că sunt bogate în acid folic.
2. Cereale integrale cu bob întreg conțin acid folic, o vitamină din categoria B, cu efecte dovedite asupra sănătății fătului și cu rol de prevenire a defectelor la naștere (spina bifida). În plus, cerealele integrale reglează ovulație regulată.
3. Acizii grași care se găsesc într-o varietate de pești cum ar fi somonul, sardinele sau heringul sunt esențiali pentru creșterea fertilității, deoarece cresc circulația la nivelul organelor reproducătoare, reduc stresul și reglează hormonii sexuali. Dacă nu consumi pește, înlocuiește-l cu avocado, nuci sau semințe de in.
4. Conform unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Harvard, femeile care au în meniul zilnic lactate nedegresate au mai rar probleme cu ovulația, deoarece au un nivel optim de calciu.
5. Carnea roșie conține fier, esențial în dieta pentru sarcină și pentru orice femeie care vrea să conceapă un copil.
O dietă special concepută în a da start procesului de ovulație, crește fertilitatea, trebuie să fie prima opțiune atunci când te hotărăști să rămâi însărcinată, iar consultarea unui nutriționist îți va "ușura" munca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News