Potrivit unui studiu publicat în „Neurology”, dieta MIND, o combinație între dietele mediteraneană și DASH, ar putea reduce riscul de deteriorare cognitivă, în special la persoanele în vârstă.
Conform datelor Alianței Spaniole de Boli Neurodegenerative, în Spania, mai mult de un milion de persoane sunt afectate de o patologie neurodegenerativă. Alzheimer, Parkinson, scleroza multiplă, boli neuromusculare și scleroza laterală amiotrofă (ELA) sunt printre cele mai comune afecțiuni. Aceste date sunt atât de îngrijorătoare încât studiile nu încetează să caute soluții preventive. Una dintre cele mai recente cercetări a fost condusă de doctorul Russell P. Sawyer, neurolog la Universitatea din Cincinnati.
În acest proiect, neurologul a dorit să observe impactul alimentației asupra sănătății cerebrale, în special în legătură cu dieta MIND. Deși în țara noastră nu este foarte răspândită, face parte din stilul de viață sănătos din Statele Unite, unde s-au demonstrat beneficiile pe care le poate avea în protecția creierului și prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Dieta MIND combină două dintre cele mai importante diete: mediteraneană și DASH (Dieta pentru a opri hipertensiunea). De fapt, abrevierea sa nu înseamnă altceva decât „intervenție cu dietele mediteraneene și DASH pentru a întârzia degenerarea neuronală”.
Conform unui studiu publicat în revista Neurology de experți ai Academiei Americane de Neurologie, această dietă este concepută special pentru a îmbunătăți funcția cognitivă și a reduce riscul de deteriorare cerebrală. Alimentele cheie includ legume, în special cele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, precum și cereale integrale, ulei de măsline, carne de pasăre, pește, leguminoase și nuci.
Dieta MIND prioritizează consumul de fructe de pădure înaintea altor fructe. De asemenea, recomandă consumul regulat de pește pentru a obține niveluri ridicate de Omega-3, unul dintre acizii grași cei mai importanți pentru sănătatea creierului.
Recunoscutul neurolog Russell P. Sawyer a condus un studiu cu mai mult de paisprezece mii de persoane, cu o vârstă medie de 64 de ani. Acești pacienți au fost studiați timp de 10 ani, completând chestionare despre stilul lor alimentar, în timp ce specialiștii analizau dacă alimentele consumate se aliniază cu dieta MIND. Pentru aceasta, au fost create trei grupuri: cei cu o aderență scăzută, medie și ridicată la dietă.
Rezultatele au fost revelatoare: în grupul cu cea mai mică aderență, 12% au dezvoltat deteriorare cognitivă, în timp ce în grupul cu cea mai mare aderență, doar 10% au prezentat semne de deteriorare. Deși aceste diferențe procentuale pot părea mici, impactul lor este semnificativ atunci când este considerat la nivel populațional. Cercetătorii au descoperit că persoanele care urmau dieta MIND mai strict aveau un risc cu 4% mai mic de a dezvolta probleme cognitive.
Această reducere a problemelor neurodegenerative determină, la rândul său, scăderea riscului de a suferi un accident vascular cerebral. Dieta MIND, care oferă o varietate bogată, este capabilă să reducă inflamația, stresul oxidativ și să îmbunătățească circulația sângelui.
Deși impactul său cel mai mare este asupra sănătății cerebrale, dieta MIND favorizează și sănătatea cardiovasculară și previne diabetul. Combinând beneficiile dietei mediteraneene și ale dietei DASH, efectele acestora asupra sănătății se resimt și în organism. Unul dintre cele mai vizibile efecte este reducerea tensiunii arteriale, fiind o dietă foarte recomandată pentru persoanele care suferă de hipertensiune, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News