Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, care este diferența dintre artroză și osteoporoză, dar și cum se tratează fiecare.
Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, a fost invitatul Andreei Cercel, în emisiunea „Pastila de Frumusețe”, difuzată pe Spectacola, DC News și DC Medical, unde a explicat care este diferența dintre artroză și osteoporoză, dar și cum se tratează fiecare dintre aceste două afecțiuni.
Potrivit doctorului Tarek Nazer artroza este distrugerea cartilajului. Aceasta poate să fie de două feluri: localizată sau generalizată.
„Artroza este distrugerea cartilajului, la orice articulație, fie localizată, atunci când cartilajul se distruge punctual, într-un loc anume și se numește condromalacie, fiindcă nu este generalizată sau o artroză generalizată, unde cartilajul se distruge după o anumită vârstă mai înaintată. După vârsta de 65 de ani apar problemele de artroză, a spus dr Tarek Nazer, în exclusivitate pentru Spectacola.
Cât despre osteoporoză, această afecțiune este întâlnită mai des la femei și apare atunci când structura osului nu mai este atât de densă pe cât trebuie să fie, adică osul își pierde din rezistență.
„Dacă vorbim de osteoporoză, apar cel mai des la femei, atunci când structura osului nu mai este atât de densă pe cât ar trebui să fie, adică osul nu mai este la fel de rezistent. Această afecțiune apare din lipsa calciului, vitamina D, care ajută să întărim aceste corticale care țin osul mult mai puternic, dar și interiorul osului, măduva osoasă. Este clar că sunt două probleme total diferite, se tratează diferit, a mai spus medicul.
„Osteoporoza, cel mai des, este tratată de către un reumatolog sau un endocrinolog, se pune diagnosticul pe baza unei examinări de tip dexa. În cele mai multe cazuri apare ostopenie sau osteoporoză direct. Dacă este osteopenie, vorbim doar de o monitorizare și verificăm dacă calciu și vitamina D sunt în limitele normale. Dacă vorbim de osteoporoză, atunci vorbim de un tratament medicamentos, care, din păcate, are și niște reacții adverse și atunci trebuie monitorizat foarte aproape și încercate mai multe variante de tratament, ca să ajungem la un plan de tratament bun pentru pacientul respectiv.
Dacă vorbim de artroză, acolo vorbim de o problemă care este tratată mai des de către ortopezi. Cum am zis că la artroză sunt mai multe grade, gradele incipiente și moderate de tratează cu infiltrații cu acid hialuronic și celule stem, iar în cazuri avansate cu proteze în funcție de articulația afectată este proteză de șold, de genunchi. Cel mai des afectat este membrul inferior, următorul ar fi membrul superior și poate apărea artroza și la nivelul coloanei.”, ne-a mai spus doctorul Tarek Nazer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News