Dr. Corin Badiu, de la UMF Carol Davila și Institutul Endocrinologie C. I. Parhon, a vorbit despre diferențele dintre Cernobîl și Fukushima.
"Între 1986 și 2022 a mai existat un moment important. Pe 9 martie 2011, atunci când un cutremur de peste 9 grade magnitudine a avariat centrala de la Fukushima.
Și japonezii, sigur, au un alt sistem de sănătate decât ucrainienii și au făcut aceeași verificare a incidenței cancerului tiroidian la copii și adulți după avaria de la Fukushima. Și atunci s-au descărcat în atmosferă cantități mari de substanțe radioactive, inclusiv iod.
Diferența dintre Cernobîl și Fukushima a fost foarte mare, pentru că rația normală a japonezului în ceea ce privește iodul este de peste 250 - 300 de micrograme de iod pe zi, lucru care determină un grad important de protecție. Adică suplearea cu iod în cantități relativ normale, 150 - 200 de micrograme de zi pentru populația pediatrică și populația de femei însărcinate reprezintă un mijloc de protecție care e un standard de asigurare a sănătății tiroidei și a condiției de suficiență de iod.
Dacă avem aceste condiții asigurate, atunci o parte parte din riscul de iradiere este rezolvat.
Ulterior, sigur că da, putem bloca tiroida. Și ca să o blocăm trebuie doze mult mai mari, adică doza de 100 mg de iod, ceea ce înseamnă 2 tablete pentru fiecare persoană. E vorba de o doză unică de iodură de potasiu, pentru care e nevoie de un sistem de predistribuție care să permită ca o persoană să aibă acces și ulterior să le ia într-un interval de timp între 2 - 24 de ore.
Dar autoritățile sunt pe cale să pună la punct aceste sisteme, există și sistemul RO-Alert, care informează instantaneu evenimente care necesită o atitudine imediată din partea cetățenilor", a declarat Corin Badiu, doctor în științe medicale, medic primar endocrinolog și diabet, nutriție și boli de metabolism, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea ACADEMIA DE SĂNĂTATE.
Citește continuarea pe DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News