Doctor Marius Sava, despre beneficiile vitaminei C. De ce este esențială pentru sistemul imunitar

Data publicării:
Cele 10 semne care arată o lipsă de vitamina C. Foto Freepik
Descriere foto: Cele 10 semne care arată o lipsă de vitamina C. Foto Freepik

Doctor Marius Sava a dezvăluit motivele pentru care ar trebui să luăm vitamina C, dar și care sunt cele mai importante beneficii ale acesteia. 

Vitamina C, numită și acid ascorbic, este un nutrient important pentru organism. Are rolul de a proteja celulele și ajută sistemul imunitar să funcționeze bine. Această vitamină ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentele vegetale, ceea ce este important pentru prevenirea anemiei. O găsim în multe fructe și legume, cum ar fi citricele (portocale, lămâi), kiwi, căpșuni, ardei și broccoli. De asemenea, vitamina C poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, și poate ajuta pielea să arate mai bine, reducând ridurile. Includerea unei varietăți de fructe și legume în dieta zilnică poate asigura un aport adecvat de vitamina C. 

Deși este ideal să obții vitamina C din alimentație, suplimentele pot fi utile pentru persoanele care nu pot atinge aceste niveluri prin dietă. Totuși, este important să nu se depășească dozele recomandate, deoarece excesul poate provoca disconfort abdominal și alte probleme.

Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, Doctor Marius Sava a dezvăluit cele mai importante beneficii ale vitaminei C. De asemenea, specialistul a explicat care sunt motivele pentru care ar trebui să luăm această vitamină, ea fiind una dintre cele mai importante suplimente de care oricine are nevoie.

Te-ar putea interesa și: Reacția unei tinere după ce a gustat ciocolata Dubai de la Gabriela Cristea: „Nu are nicio legătură”

„Probabil cea mai importantă vitamină este vitamina C. Este important să administrezi vitamina C mai ales atunci când ai probleme cu sistemul imunitar. Vitamina C organizează sistemul imunitar, practic îți potențează limfocitele să lupte mai ușor cu bacteriile, cu virusurile sau cu celulele canceroase. Este un antioxidant foarte puternic. Stresul oxidativ te îmbătrânește, iar vitamina C este antioxidant.

Atunci când ai o anemie, împreună cu fier este bine să iei și vitamina C pentru că ajută la absorbția fierului. În ultimul timp au apărut studii care arată că reduce riscul de a avea boli cardiovasculare, prin acel efect antioxidant. Bineînțeles, ca orice substanță, excesul poate să facă rău. În cazul vitaminei C, dacă iei o cantitate foarte ridicată, poate produce disconfort abdominal prin accelerarea tranzitului sau rarori să te predispună la formarea de pietre la rinichi pentru că se transformă în oxalat în interiorul organismului. Câte 10 zile pe lună în aceste luni friguroase încearcă să iei vitamina C și o să vezi că o să răcesști mai rar sau simptomenele o să fie diminuate”, a explicat Doctor Marius Sava, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.

Surse de vitamina C

Fructe: Portocale, lămâi, grepfrut, kiwi, căpșuni, papaya, ananas.

Legume: Ardei gras (în special roșu), broccoli, varză de Bruxelles, spanac, conopidă.

Alte surse: Cartofii dulci și roșiile sunt, de asemenea, surse bune de vitamina C.

@dr.savamarius Efect antioxidant, imunomodulator, antiimbatranire și lista poate continua. Aceasta vitamina e o minune #vitaminac #sanatate #drsava ♬ sunet original - Dr. Marius Sava



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Loredana Tanase | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel