Documentarul despre viaţa Tinei Turner reprezintă un rămas-bun adresat de artistă fanilor săi, conform soţului ei.
Filmul în două părţi prezintă ascensiunea artistei, precum şi căsătoria abuzivă a artistei cu Ike Turner şi renaşterea ei în anii 1980.
Deşi nu a mai susţinut turnee din 2009, cântăreaţa a publicat recent o carte de memorii şi a lansat un musical autobiografic.
Filmul o găseşte însă în faţa întrebării: "Cum te retragi încet, pleci pur şi simplu?"
Regizorul Dan Lindsay a declarat că artista şi-a imaginat documentarul ca un ultim cuvânt. "Apreciez toată dragostea care-mi este adresată", a citat-o el, "însă am terminat, sunt obosită, vreau doar să trăiesc la pensie".
Soţul Tinei Turner, fostul director executiv muzical Edwin Bach, a descris documentarul drept un "rămas-bun" al vedetei, spunând: "Gata. Încheiere".
Numit simplu "Tina", filmul va fi difuzat în acest weekend de HBO în Statele Unite şi de Sky Documentaries în Marea Britanie.
Ţesut în jurul unui interviu sincer cu artista în vârstă de 81 de ani, documentarul urmăreşte ascensiunea cântăreţei de la o "fată de pe câmpurile de bumbac" la unul dintre cele mai cunoscute nume de pe scena muzicală.
În primii 15 ani din carieră, cântăreaţa a fost indisolubil legată de Ike Turner, cu care s-a afirmat prin hituri precum "Nutbush City Limits", "Proud Mary" şi "River Deep Mountain High".
Ike a fost cel care i-a schimbat numele din Anna Mae Bullock în Tina Turner - o decizie pe care a luat-o fără ştirea ei şi care a prevestit anii de comportament abuziv care le-a marcat căsnicia.
În film, ea descrie modul în care el obişnuia să o bată înainte de a face sex şi cum o forţa să iasă pe scenă şi să cânte.
"Traiam o viaţă în moarte", le-a spus ea realizatorilor filmului. Înainte de a renunţa la căsătorie, în 1976, ea a încercat să se sinucidă, dezvăluie documentarul.
După ce a dat lovitura singură, a devenit una dintre cei mai vânduţi artişti din anii 1980 şi 1990 cu hituri precum "What's Love Got To Do With It", "Private Dancer" şi "The Best".
Acest succes a lăsat să se înţeleagă faptul că artista îşi depăşise problemele, însă realizatorii filmului au descoperit că realitatea era mai complicată".
"Am aflat din primele conversaţii cu Tina că durerea trecutului ei pândeşte mereu după colţ", a declarat co-regizorul filmului TJ Martin.
"O spune chiar ea. N-o deranjează să vorbească despre asta (despre abuz, n.a.), dar ştie că dacă o face se întoarce în vis, ceea ce este o formă de PTSD", a adăugat el cu referire la tulburarea de stres post-traumatic.
Primele recenzii ale documentarului au fost copleşitor de pozitive, lăudând sinceritatea lui Turner şi savurând şansa de a retrăi cele mai mari hituri ale sale, notează BBC.
"Chiar dacă ştii povestea Tinei Turner ar trebui să te uiţi la Tina", a scris Vulture adăugând: "Felul în care tragedia şi triumful au definit-o reiese tare şi răspicat".
Unele secvenţe din film "vă vor aduce lacrimi în ochi", a scris New York Times, cu precădere secţiunile în care îi oferă iertare lui Ike - care a murit în urma unei supradoze de cocaină în 2007.
Povestea căsătoriei sale este echilibrată de filmările "mai celebrative" din concertele ei legendare, a notat Screen Daily.
Indiferent dacă este vorba de faptul că "Tina a aruncat în aer acoperişul oricărui loc în care s-a întâmplat să cânte" sau de faptul că "Tina s-a desfătat cu plăcerea spectacolului", bogăţia "materialului de arhivă exaltant este unul dintre principalele atuuri ale filmului", a scris criticul publicaţiei, Wendy Ide.
Documentarul a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Documentarul "Tina" nu a concurat la premiile mult-râvnite ale Berlinalei, însă s-a înscris în lunga tradiţie a festivalului de a proiecta pelicule dedicate starurilor majore ale muzicii moderne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News