Dr. Adrian Copcea, experiment de nutriție: O felie de pepene vs. Coca-Cola la 0,5 litri. Cine are mai multe calorii și zahăr?

Data publicării:
Unsplash.com
Descriere foto: Unsplash.com

Dr. Adrian Copcea, specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, ne provoacă la o comparație între o felie de pepene și o sticlă de Coca-Cola de 0.5 litri. Surprinzător, rezultatele sunt mai interesante decât am fi crezut.

 

Dr. Copcea a realizat un mic experiment pentru a compara conținutul de zahăr și calorii din două dintre cele mai iubite răcoritoare ale verii: pepenele și Coca-Cola.

O felie de pepene „normală” cântărind 835 de grame cu tot cu coajă are 445 de grame de miez comestibil. Dar cum se compară aceasta cu o sticlă de Coca-Cola de 0.5 litri?

„Am bănuit, dar mi-a confirmat-o micul experiment. O felie de pepene, să zicem “normală”, de 835 grame cu coajă, are 445 grame de miez, adică ce mâncăm. Cum se compară aceste 445 grame cu o sticlă de cola de 0.5 litri? Să vedem... 445 grame de pepene ar avea, la un conținut de 10% zahăr, 44.5 grame. Cola are tot 10%: 500 ml au 50 grame. Pe acest procent, felia de pepene este aproape egală cu jumătatea de litru de Coca-Cola. Dar cât zahăr are, de fapt, pepenele?”, se întreabă Dr. Adrian Copcea.

Standardul corect de măsurare

Avem un singur material oficial al României cu tabele de carbohidrați. Este “Ghidul pentru alimentația sănătoasă” coordonat de Prof. Mariana Graur de la Iași, potrivit specialistului.

„La pagina 171, pepenele verde este trecut cu 5.4%. Mereu m-am întrebat de ce România dă la pepenele verde 5%, inclusiv în manualele pentru studenți/rezidenți.

Americanii dau 7.5% în baza oficială (USDA). Aici am pus eu, ochiometric/papilometric, un 10%. Dacă aș pune ca americanii, pepenele ar bate cola la zahăr; dacă aș pune ca românii, nu. Dar depinde, desigur, cât de dulce este pepenele. Aici intervin papilele noastre. Eu aș zice că acesta a fost de 10-12%, dar asta e o opinie”, completează Dr. Adrian Copcea.

El continuă și menționează că pepenele are câteva elemente în plus față de Coca-Cola, chiar dacă sunt egali în cantitatea de calorii.

„Altfel... pepenele este mai nutritiv, are un pic de vitamine și... nu are alte ingrediente dubioase. Dar strict pe zahăr, este cam la fel ca 0.5 litri de Coca-Cola. Iar caloriile provin din zahăr în ambele, deci dacă sunt egali la carbohidrați, sunt egali și la calorii”, precizează Dr. Adrian Copcea.

Concluzia

„Pe post de concluzie: în funcție de ce tabele vrem să adoptăm pentru carbohidrați, una sau alta câștigă la meciul caloriilor și carbohidraților. Sau, mai simplu spus, și că tot am avut un foarte bun campionat european... acesta este un meci care se joacă la penalty-uri.

Ca de obicei, nu am postări moralizatoare, nu intru pe net să dau lecții, ci doar informații cu care fiecare face ce dorește. Zic asta și profilactic, că sigur se vor găsi cârcotași care să întrebe de unde și de ce am sticla de Cola. De la magazin. Și din motive personale”, încheie doctorul, pe pagina sa de Facebook.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel