Dr. nutriționist Mihaela Bilic a vorbit, în cadrul podcastului lui Damian Drăghici, despre relația omului cu mâncarea, dar și despre echilibrul care trebuie să existe între minte, corp și alimentație. Aceasta a explicat cum emoțiile și traumele ne pot influența alimentația, dar și cum putem rezolva această problemă.
Dr. Mihaela Bilic a vorbit despre felul în care mâncarea și dorința de a mânca se află într-o strânsă legătură cu psihicul nostru, dar și cu emoțiile pe care le trăim. Aceasta a explicat modul în care mâncarea poate deveni un înlocuitor pentru ceva ce ne lipsește pe plan psihologic. De asemenea, nutriționista a discutat despre înfometare și ce efecte negative poate avea asupra organismului uman, dar și despre cum oamenii ajung să mănânce nu doar când le este foame.
„Toate pulsiunile legate de mâncare sunt, de fapt, o foame a simțurilor. În societatea în care trăim, lucrurile sunt extrem de înregimentate și limitate și într-un final ajungem să mâncăm, fiind singura noastră activitate care ne mai trezește un pic simțurile. E o foame emoțională. Ne e frică să ne întrebăm ce avem acolo și o dăm pe mâncare. Oamenii care au o relație atât de strânsă cu mâncarea sunt niște oameni care suferă, care au traume.
Universul ne-a dat mâncarea ca plăcere pentru că suntem construiți pe plăcere. Noi am fost făcuți să mâncăm din când în când. Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o în ultimii 50 de ani e că am pornit un război împotriva mâncării. În momentul în care ne înfometăm, trezim în noi instincte de supraviețuire care se împotrivesc acestei înfometări. Nu mâncarea e problema noastră, ci faptul nă nu mai știm să ne satisfacem aceste simțuri cu altceva în afară de mâncare”, a spus Mihaela Bilic în podcastul lui Damian Drăghici.
Te-ar putea interesa și: Mihaela Bilic, teorie bombă despre cancer! „Facem boala, indiferent dacă trăim pe Muntele Athos!” Factorul evident care duce la risc uriaș
Un alt lucru important discutat de Mihaela Bilic este modul în care ne raportăm la mâncare și cât de des ar trebui să mâncăm. Aceasta a explicat cum oamenii au ajuns să mănânce cu orice ocazie, nu doar când simt foame.
„Aveți grijă ce aveți în frigider, pe mese și prin sertare. Dacă avem, vom mânca. Este vorba despre o educație emoțională pe care nu am primit-o. Avem sute de motive pentru a mânca. Mâncarea ambalată, tot ce înseamnă procesat este atât de la îndemână. Și când mai zic eu, ca medic nutriționist, că nu ar trebui să mâncăm în fiecare zi, se isterizează toată opinia publică. De unde s-au tras concluziile că este obligatoriu să avem trei mese pe zi? Mâncăm foarte mult cantitativ, caloric”, a declarat Dr. Mihaela Bilic.
Te-ar putea interesa și: Mihaela Bilic explică schimbarea radicală din viața ei: La 40 de ani să începi e foarte greu
Conform Mihaelei Bilic, zahărul și uleiul reprezintă unele dintre cele mai dăunătoare alimente, atât din punct de vedere caloric, cât și al efectelor pe care îl au asupra organismului. De exemplu, zahărul contribuie la îmbătrânirea timpurie. Acesta poate fi, totuși, înlocuit cu anumiți îndulcitori sintetici atunci când simțim nevoia de a mânca dulce.
„Vom sfârși cu toții obezi. Este firesc, n-avem cum să scăpăm. Noi punem prea mult ulei. Fiecare lingură de ulei are 100 de calorii. Se poate trăi fără zahăr. Eu l-am eliminat de mult din viața mea. Recomand îndulcitorii sintetici ca cel mai bun element de sevraj la zahăr. Zahărul este cel mai puternic agent de îmbătrânire, după soare. A te abține de la mâncare este imposibil. Cine se așteaptă ca într-o zi să se trezească și să uite de mâncare, nu este așa”, a adăugat Mihaela Bilic.
Nutriționista a vorbit și despre sport și cât de important este acesta în viața fiecărei persoane. Sportul ajută atât la menținerea sănătății fizice, cât și psihice, având efecte uimitoare asupra sistemului nervos și contribuind la scăderea stresului. Cu toate acestea, sportul nu slăbește, ci, împreună cu alimentația, contribuie la scăderea în greutate.
„Sportul trebuie făcut ca să-ți aducă un zâmbet pe față. Echilibrul pe care ți-l dă are efect extraordinar asupra a tot ce înseamnă stres. Persoana obeză evită mișcarea pentru simplul fapt că își simte volumul. Sportul este foarte sănătos, dar nu slăbești cu sport”, a declarat Mihaela Bilic la podcastul lui Damian Drăghici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News