Dușurile lungi pot deveni o problemă, atât pentru piele, cât și pentru buzunar. Iată câîteva motive pentru care dușurile scurte îți pot îmbunătăți viața.
Potrivit EPA, dușul reprezintă una dintre cele mai mari consumuri de apă dintr-o locuință. Nu doriți să folosiți prea multă apă la duș, dar aveți nevoie de mai mult de câteva minute pentru a vă curăța complet. Iată care este formula perfectă pentru echilibru.
Dermatologii recomandă ca dușurile să fie scurte. Dacă aveți afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul, apa fierbinte poate fi iritantă, la fel și săpunurile și alte produse pe care le folosiți la duș. Academia Americană de Dermatologie recomandă să păstrați dușurile sub 10 minute dacă aveți mâncărimi ale pielii, iar dacă aveți psoriazis, este indicat să limitați dușurile la doar cinci minute. (Apa călduță este mai bună decât cea fierbinte, ceea ce vă va ajuta, de asemenea, să economisiți energie).
Un duș de cinci minute nu înseamnă că trebuie să stai sub duș timp de patru minute și apoi să faci o spumă superficială în ultimul minut. O bună igienă este importantă; dacă te bagi la duș, asigură-te că speli ceea ce trebuie spălat.
Asta poate însemna să dureze mult mai mult de cinci minute. Cei dintre noi cu părul lung ar putea avea nevoie să stea acolo 10-20 de minute pentru a se spăla corespunzător și pentru a se pieptăna pentru a descurca părul (o treabă care se face cel mai bine în timp ce balsamul este în părul umed), ca să nu mai vorbim de epilarea părului de pe corp. Se poate spune că unele dintre aceste activități pot fi efectuate în timp ce apa este oprită, dar dacă nu sunteți dispus să renunțați la dușurile lungi și fierbinți, poate că puteți contracara efectele dăunătoare asupra pielii și mediului înconjurător prin reducerea numărului de dușuri.
Un duș pe săptămână este suficient de igienic pentru cei mai mulți dintre noi și, oricum, este mai bun pentru pielea noastră, potrivit specialiștilor.
„În ceea ce privește sănătatea dumneavoastră - nu felul în care arătați sau mirosiți - probabil o dată sau de două ori pe săptămână. Un duș zilnic nu este necesar. (...) Le spun pacienților care fac duș zilnic să nu-și spumeze tot corpul", spune Dr. C. Brandon Mitchell, medic dermatolog la George Washington University. Folosește gel de duș pentru axile și zona inghinală, care sunt zonele care produc secreții puternic mirositoare. Restul corpului nu are nevoie de prea mult săpun, spune el, potrivit LifeHacker.
Prea mult timp petrecut sub apa fierbinte, spumarea și frecarea vă poate usca pielea, poate provoca fisuri care pot duce la infecții sau la pătrunderea germenilor în piele și vă lipsește pielea de uleiurile naturale care o ajută să se mențină sănătoasă. Așadar, chiar dacă urmărești să fii cât mai prezentabilă, asigură-te că te menții moderată pentru a evita să-ți rănești pielea pe termen lung
Recomandarea generală este de cinci minute ca timp ideal pentru duș. Dar dacă dermatologii sunt de acord cu cinci până la 10 minute, iar unii dintre noi au nevoie de mai mult timp, poate că ar trebui să țintim spre mijlocul acestui interval. Opt minute se dovedește a fi durata medie a unui duș pentru majoritatea dintre noi.
Când vine vorba de consumul de apă, capetele de duș standard folosesc 2,5 galoane pe minut, dar unele capetele de duș economice folosesc 2,0 galoane pe minut sau mai puțin. Astfel, puteți face duș timp de 6,2 minute cu un cap de duș cu debit redus și să folosiți la fel de multă apă ca o persoană care face duș timp de cinci minute cu un cap de duș standard. De asemenea, deoarece utilizați mai puțină apă caldă, veți economisi și energie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News