Efectele consumului zilnic de usturoi asupra rinichilor, potrivit studiilor

Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Freepik/jcomp
Descriere foto: Sursă foto: Freepik/jcomp

Consumul zilnic de usturoi poate avea un impact semnificativ asupra sănătății rinichilor, conform unor studii recente.

Usturoiul are efecte antiinflamatorii, antioxidante și diuretice care pot pot aduce beneficii asupra sănătății noastre circulatorii, cât și a sistemului urinar.

De mulți ani, oamenii de știință au confirmat multe dintre efectele benefice ale unui aliment atât de comun în gastronomia spaniolă, cum ar fi usturoiul. De exemplu, datorită efectelor sale vasodilatatoare, promovează o circulație bună și întărește vasele de sânge.

Printre acestea pare să existe un impact pozitiv important asupra sănătății rinichilor. Ba mai mult, există studii care concluzionează că alicina, un compus prezent în usturoi, ar putea fi la fel de eficientă în tratamentul bolii renale cronice ca unele medicamente folosite în acest scop.

Efecte antiinflamatorii și antioxidante

De exemplu, un studiu publicat în revista academică Clinical Nutrition în anul 2021 a explicat că mai multe componente prezente în usturoi au efecte antiinflamatoare și antioxidante. Prin urmare, consumul obișnuit ar putea ajuta la atenuarea unor complicații observate în diverse boli legate de îmbătrânire, cum ar fi boala renală cronică. În plus, s-a sugerat că ar putea reprezenta o alternativă bună pentru a intensifica gustul mâncărurilor în dietele persoanelor cu probleme renale, care adesea includ restricții privind consumul de sodiu.

De asemenea, proprietățile benefice ale usturoiului pentru sănătatea cardiovasculară pot reduce riscul de a suferi de multe boli, cum ar fi hipertensiunea sau diabetul, care afectează sănătatea rinichilor, notează 20minutos.es.

Efecte diuretice

În cele din urmă, trebuie menționat că unele cercetări descriu că pudra de usturoi pare să aibă efecte diuretice, probabil datorită conținutului său de alicină și alți compuși relevanți. Diureticele au mai multe efecte în organism, cum ar fi creșterea eliminării de sodiu și reglarea volumului și compoziției lichidelor corporale, ceea ce este benefic pentru rinichi și alte organe.

Toate aceste proprietăți și caracteristici fac din usturoi un aliment ideal pentru a fi adăugat în dieta noastră. Totuși, trebuie să avem în vedere că în nutriție întregul este mai important decât părțile, iar consumul de alimente benefice trebuie să fie parte a unei alimentații echilibrate și variate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Lifestyle


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel