Temutul parazit care alterează mintea umană, și care este răspândit de pisici, le face pe persoanele infectate mai ATRACTIVE, susține un studiu
Toxoplasma gondii este un parazit protozoar care provoacă boala infecțioasă toxoplasmoza. Oamenii de știință au fotografiat persoane care au fost sau nu infectate cu parazitul. S-a considerat că persoanele infectate păreau "mai sănătoase și mai atractive. Parazitul ne poate manipula pentru a ne face mai dezirabili, ajutând la transmitere, susțin oamenii de știință.
În timp ce, de obicei, bolile ne fac să ne simțim mai rău, un parazit viclean îi face pe purtătorii săi să fie mai atrăgători din punct de vedere fizic, susține un nou studiu.
În cadrul experimentelor, voluntarii au privit fotografii ale unor persoane care fuseseră sau nu infectate cu Toxoplasma gondii, parazitul care provoacă toxoplasmoza.
Parazitul se răspândește prin expunerea la fecale de pisici infectate, precum și prin alimente contaminate sau prin contact sexual cu o persoană infectată.
Autorii studiului au constatat că bărbații și femeile infectați au fost apreciați ca fiind "mai sănătoși și mai atractivi" decât cei care nu sunt purtători ai parazitului.
Este probabil ca inteligentul parazit să ne manipuleze cumva înfățișarea pentru a ne face mai dezirabili din punct de vedere sexual, ceea ce, la rândul său, crește riscul de a fi transmis altor oameni, deși cercetătorii nu știu exact cum.
Studiul a fost condus de Javier Borráz-León, biolog la Universitatea din Turku, Finlanda, și a fost publicat în PeerJ.
'Rezultatele noastre sugerează că unii paraziți cu transmitere sexuală, cum ar fi T. gondii, pot produce schimbări în aspectul și comportamentul gazdei umane', spun cei din echipă.
'[Acest lucru se face] fie ca un produs secundar al infecției, fie ca rezultat al manipulării parazitului pentru a crește răspândirea sa la noi gazde'.
Toxoplasmoza acută la adulți a fost deja asociată cu simptome psihiatrice, cum ar fi iluzii și halucinații.
La șoareci, toxoplasmoza a fost, de asemenea, asociată cu pierderea fricii de pisici - o manipulare inteligentă a parazitului T. gondii pentru a crește probabilitatea de transmitere prin intermediul ingerării de către felină.
Un alt studiu a arătat că șobolanii masculi infectați cu T. gondii au fost preferați ca parteneri sexuali de către șobolanii femele neinfectați.
Pentru acest nou studiu, experții au comparat 35 de bărbați și femei infectați cu T. gondii și 178 de bărbați și femei care nu aveau acest parazit.
Pe lângă faptul că li s-au făcut fotografii, au fost luate diverse măsuri pentru a determina starea lor generală de sănătate, inclusiv indicele de masă corporală (IMC) și forța de prindere a mâinilor.
Alte date colectate au inclus numărul de afecțiuni minore, atractivitatea autopercepută și numărul de parteneri sexuali.
Alte 205 persoane au fost apoi recrutate pentru a evalua atractivitatea și sănătatea percepută a persoanelor infectate și neinfectate din fotografii.
Fotografiile participanților au fost, de asemenea, evaluate de către cercetători în ceea ce privește asimetria fluctuantă facială - o măsură a gradului de simetrie a feței. Se crede că o simetrie ridicată a feței este un indicator al frumuseții și al sănătății bune.
Cercetătorii au descoperit că bărbații infectați aveau o asimetrie fluctuantă facială mai mică, deși nu au fost găsite diferențe semnificative pentru celelalte variabile de sănătate.
Femeile infectate, între timp, aveau o masă corporală mai mică, un indice de masă corporală mai mic, o tendință de asimetrie fluctuantă facială mai mică, o atractivitate autopercepută mai mare și un număr mai mare de parteneri sexuali decât cele neinfectate.
Subiecții infectați cu toxoplasma de ambele sexe au fost, de asemenea, apreciați ca fiind mai atractivi și mai sănătoși decât cei neinfectați.
În prezent, experții nu pot decât să speculeze modul în care parazitul ne stimulează sănătatea și atractivitatea percepută.
Una dintre teorii este că infecția cu T. gondii poate produce modificări în simetria facială a gazdelor sale prin schimbări în sistemul endocrin - ansamblul de glande care produc hormoni, inclusiv testosteron.
Studii anterioare au constatat că bărbații infectați cu toxoplasma au niveluri mai ridicate de testosteron, iar femeile infectate cu toxoplasma au niveluri mai scăzute de testosteron decât persoanele neinfectate, potrivit DailyMail.
Cercetătorii speculează că T. gondii ar putea fi adaptat în mod special pentru a se asigura că nu provoacă prea multe "costuri fiziologice și energetice gazdelor lor".
Toxoplasma gondii (T. gondii) este un protozoar parazit care provoacă toxoplasmoza.
Acesta infectează specii de animale cu sânge cald, inclusiv oamenii. Căile de transmitere includ contactul cu fecale de pisică, alimente sau apă contaminate sau relații sexuale cu o persoană infectată.
Poate persista pentru perioade lungi de timp în organismul oamenilor (și al altor animale), posibil chiar toată viața.
Totuși, dintre cei care sunt infectați, foarte puțini au simptome, deoarece sistemul imunitar al unei persoane sănătoase împiedică, de obicei, parazitul să provoace boala.
Cu toate acestea, femeile însărcinate și persoanele care au un sistem imunitar compromis ar trebui să fie prudente; pentru acestea, o infecție cu Toxoplasma ar putea cauza probleme grave de sănătate, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News