Cofeina este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice și există studii potrivit cărora consumul frecvent al acestei băuturi reduce riscul de leziuni renale.
Multe persoane își încep ziua cu o ceașcă de cafea, iar o bună parte dintre ele continuă să o consume pe parcursul zilei. Băutura stimulantă preferată în Occident este aproape omniprezentă în mediul nostru, așa că este normal să ne întrebăm în ce mod poate afecta sănătatea noastră.
Din fericire, volumul de dovezi pe care le avem despre proprietățile sale benefice este tot mai mare, iar contraindicațiile se pare că sunt puține. O problemă controversată este efectul pe care îl are asupra sănătății rinichilor: în timp ce unele studii au asociat consumul excesiv de cafea cu un risc mai mare de a suferi anumite probleme de sănătate, alte studii găsesc efectul opus.
Există multe cercetări potrivit cărora consumul de cafea este benefic pentru rinichi. De exemplu, un studiu publicat în 2022 în revista științifică Kidney International Reports și realizat de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins (Statele Unite) a concluzionat că consumul zilnic de cafea, indiferent de cantitate, reduce riscul de leziune renală acută cu până la 15%. Scăderea, potrivit articolului, era mai mică la cei care beau două sau trei cești de cafea zilnic: aceste persoane aveau cu până la 22% mai puține șanse de a suferi această problemă.
În acest sens, o revizuire a literaturii publicată în Journal of Renal Nutrition în 2020 a constatat că consumul de cafea era asociat, în mod dependent de doză, cu un risc mai scăzut de boală cronică de rinichi, boală renală în stadiu terminal și albuminurie (prezența crescută a albuminei în urină).
În schimb, un studiu publicat în JAMA Network Open a asociat consumul abundent de cafea cu o probabilitate mai mare de a dezvolta albuminurie și hipertensiune arterială la persoanele care metabolizează cofeina lent datorită unei caracteristici genetice (o variație genei CYP1A2) prezentă în aproximativ jumătate din populație.
De asemenea, potrivit unui alt studiu prezentat în Scientific Reports în 2021, consumul de băuturi cu cofeină era asociat cu o deteriorare mai mare a funcției renale la adulții supraponderali sau cu obezitate și sindrom metabolic.
Cafeaua conține mai mulți compuși activi, printre care se află în mod evident cofeina. Cofeina acționează ca diuretic, stimulând producția de urină și ajutând corpul să-și echilibreze nivelurile de minerale. Acest lucru, la rândul său, reduce acumularea de minerale cum ar fi sodiul sau potasiul în țesutul rinichilor, care în cazuri extreme poate provoca probleme grave de sănătate renală.
Cofeina tinde, de asemenea, să crească tensiunea arterială, ceea ce crește riscul cardiovascular. Hipertensiunea poate afecta vasele de sânge ale rinichilor, afectându-le funcționarea, relatează 20minutos.es.
De asemenea, nu este exclusă posibilitatea ca alți compuși bioactivi să poată influența funcționarea rinichilor, fie în bine, fie în rău, fie în funcție de persoană. Având în vedere toate acestea, pare că pentru majoritatea persoanelor un consum moderat de cafea nu este dăunător; totuși, este recomandat să se țină cont de caracteristicile și condițiile individuale ale fiecăruia (de exemplu, prezența hipertensiunii arteriale, supraponderalitatea sau obezitatea) și să se consulte un profesionist în domeniul sănătății pentru a adapta consumul de cafea în mod corespunzător stării de sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News