Eminescu și poate cel mai frumos loc din România. Liviu Mățăoanu: „E o zonă de vis. Mergeți aici!”

Data publicării:
2020. Slujba de pomenire la mormantul poetului Mihai Eminescu la 170 de ani de la nastere, desfasurata in cadrul manifestarilor prilejuite de Ziua Culturii Nationale: la Cimitirul Bellu.
Descriere foto: 2020. Slujba de pomenire la mormantul poetului Mihai Eminescu la 170 de ani de la nastere, desfasurata in cadrul manifestarilor prilejuite de Ziua Culturii Nationale: la Cimitirul Bellu.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Liviu Mățăoanu, poet și membru al Uniunii Scriitorilor din România, a vorbit despre viața tumultoasă pe care Mihai Eminescu a avut-o.

Liviu Mățăoanu, poet și membru al Uniunii Scriitorilor din România, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre viața tumultoasă pe care a avut-o marele poet Mihai Eminescu:


„Pentru cultura română, Mihai Eminescu reprezintă Universul în jurul căruia se mișcă toate forțele culturale din România. Nu întâmplător a fost aleasă ziua lui Mihai Eminescu drept Ziua Culturii Române. S-au avansat mai multe zile de naștere, însuși poetul a dat o altă zi, mai ales luna decembrie fiind citată, deși există o mențiune că s-ar fi născut în 1848. Rămâne dată stabilită 15 ianuarie, ziua în care a fost înregistrată nașterea la Biserica Uspenia din Botoșani în prezența tatălui lui Eminescu, botezul fiind înregistrat o săptămână mai târziu, la 21 ianuarie. A trăit 39 de ani, până la 15 iunie 1889.

A avut o copilărie foarte fericită, chiar dacă viața de mai târziu a fost plină de privațiuni și chiar de nedreptăți. În textele ulterioare, când vorbește de copilărie, apare o exaltare a unui copil care a trăit fericit. Prin ceea ce a scris, a fost apropiat de romantismul târziu german. După ce a făcut două Clase în Moldova, el a studiat în limba germană, la Școala Germană și la Gimnaziul din Cernăuți. Există și o statuie a lui Cernăuți. El e iubit de românii de acolo. A fost al al 15-lea din 70 de elevi, iar apoi al 5-lea din 80 de elevi. A avut o situație școlară foarte bună. A urmat Gimnaziul, dar nu l-a terminat din cauza unor privațiuni. A încercat să termine școala la Blaj, dar nu a reușit nici acolo. Unul din strămoșii săi a locuit în Blaj, familie venită din Banat, poreclită și numită ulterior Imin, iar mai târziu sârbizată Eminovici. 

Părinții l-au trimis la studii în străinătate, el a studiat și la Viena și la Berlin, la ambele fiind înmatriculat ca student extraordinar, student care audia cursurile. S-a întors la Iași, a trecut Bacalaureatul la Gimnaziul din Botoșani și s-a reînscris la Universitatea din Berlin unde a absolvit“, punctează Liviu Mățăoanu.

Citește articolul integral pe DC News. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Carte


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel