Uneori luăm decizii legate de alimentație pe care le considerăm corecte, dar nu ținem cont de toți factorii sau de consecințele pe termen lung.
Suntem din ce în ce mai conștienți de cât de importantă este o alimentație sănătoasă și echilibrată pentru a ne menține sănătatea, dar asta nu înseamnă că deținem toate informațiile necesare pentru a face cele mai bune alegeri. De exemplu, deși suntem conștienți de beneficiile unei diete precum cea mediteraneană, doar mai puțin de 40% dintre spanioli urmează acest regim în mod regulat, potrivit datelor furnizate de Fundația Gasol.
Uneori facem lucruri despre care știm că nu sunt benefice pentru sănătatea noastră, cum ar fi consumul de alcool și tutun. Alteori, însă, avem intenții bune, dar greșim, cum se întâmplă adesea când încercăm să slăbim. Acest proces poate duce la greșeli precum consumul unui număr insuficient de calorii sau alegerea unei alimentații dezechilibrate, care nu asigură cantitatea necesară de nutrienți. Una dintre aceste greșeli frecvente este să alegem la cină doar un iaurt sau o bucată de fruct.
Această practică poate părea o alegere corectă, având în vedere reducerea aportului caloric și opțiunea unui preparat ușor după o masă mai consistentă. Totuși, deși ocazional nu este o problemă să alegem această variantă – de exemplu, atunci când nu ne este foame sau avem poftă doar de ceva simplu – problemele pot apărea dacă acest obicei devine o regulă.
„Dacă înlocuim mesele complete doar cu iaurt, în speranța de a slăbi, aceasta nu este cea mai bună strategie”, explică nutriționistul Aitor Sánchez, pentru La Vanguardia. „O cină care conține doar iaurt sau fructe va fi deficitară în nutrienți esențiali. Cu toate acestea, acest lucru nu este neapărat grav dacă reușim să compensăm lipsurile în celelalte mese ale zilei. În cultura noastră, de exemplu, micul dejun sau gustările includ de obicei doar câteva grupuri alimentare, iar acest lucru nu este neapărat greșit. Totuși, este important să ne asigurăm că legumele și proteinele care lipsesc de la cină sunt incluse în alte mese.”
Sandra Lordén Álvarez, expert în nutriție sportivă, confirmă pentru Vogue: „Consumul exclusiv de fructe la cină poate duce la un aport insuficient de proteine și grăsimi sănătoase, esențiale pentru sațietate și buna funcționare a organismului. Lipsa acestor nutrienți poate crește senzația de foame a doua zi, ceea ce poate duce la episoade de mâncat excesiv.” Astfel, dacă obiectivul este scăderea în greutate, alegerea unui fruct la cină nu este cea mai potrivită opțiune. Cel mai bine este să urmezi sfaturile unui profesionist calificat.
Te-ar putea interesa și: Alimentația care poate reduce sau amplifica riscul de demență, potrivit unui studiu Harvard
Pentru a satisface nevoile nutriționale zilnice, este esențial să ținem cont de ceea ce mâncăm pe parcursul zilei. Cina ar trebui să fie ușoară, dar echilibrată. Se recomandă preparate aburite, coapte sau la grătar, evitând prăjelile, aluaturile și sosurile grele. O cină sănătoasă ar trebui să conțină proteine, carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și fibre, având totodată un conținut redus de zahăr și sare.
În plus, este bine să luăm cina cu cel puțin trei-patru ore înainte de culcare și să evităm alimentele care îngreunează digestia sau provoacă disconfort. Un regim echilibrat nu înseamnă doar alegeri alimentare corecte, ci și respectarea unui program regulat al meselor și adaptarea acestora la stilul nostru de viață, notează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News