Bulgaria se retrage de la Eurovision 2023
Bulgaria a devenit cea mai recentă ţară care a anunţat că nu va participa la concursul Eurovision de anul viitor, informează joi BBC.
Radiodifuzorii din Macedonia de Nord şi Muntenegru confirmaseră deja că nu vor participa la ediţia din 2023 din cauza majorării taxei de participare.
BBC News a fost informat că ţărilor li s-a cerut să plătească mai mult pentru a compensa banii pierduţi după excluderea Rusiei din concurs.
EBU - care organizează concursul - a confirmat lista celor 37 de participanţi pentru concursul din 2023.
Suma pe care fiecare radiodifuzor participant o plăteşte pentru a se înscrie nu este făcută publică, dar costul total între toţi participanţii se ridică în mod obişnuit la aproximativ 5 milioane de euro - iar gazda plăteşte o sumă suplimentară.
Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru nu au reuşit să treacă de semifinala concursului de anul acesta.
Liverpool a fost ales drept oraş gazdă în parte datorită "ofertei sale culturale care plasează Ucraina în centrul" evenimentului de anul viitor, a declarat BBC.
Rusia obişnuia să fie un contributor financiar semnificativ la producţie, dar a fost exclusă din competiţie în urma invadării Ucrainei.
Organizatorii au declarat pentru BBC News: "EBU se angajează să menţină costurile de participare la Eurovision Song Contest cât mai accesibile posibil. Fiecare radiodifuzor participant plăteşte o taxă care este calculată în funcţie de numărul de ţări care concurează în spectacolul din acel an şi de contribuţia lor totală la calitatea de membru al EBU. Taxele anuale de membru şi abonamentele sunt calculate în funcţie de factori care iau în considerare dimensiunea relativă şi statutul financiar al membrului.", notează Agerpres.
În Marea Britanie, concursul Eurovision ar putea da un impuls de 30 de milioane de lire sterline economiei oraşului Liverpool, scriu PA Media/dpa.
Oraşul-gazdă al competiţiei din 2023 a fost anunţat vineri seara, iar sâmbătă dimineaţă hotelurile erau deja rezervate, unele locuri de cazare fiind anunţate la preţuri de peste 4.000 lire sterline pe noapte.
Directorul centrului Culture Liverpool, Claire McColgan, a declarat că, în opinia sa, impactul economic preconizat de 30 de milioane de euro pentru Liverpool, unde contribuţia vizitatorilor reprezintă 47% din economie, a fost subestimat.
"Lucrurile sunt destul de sumbre, aşa că a avea acea luminiţă la capătul tunelului în care ştii că oraşul va fi plin de oameni, probabil timp de o lună de zile înainte de Eurovision, te-ar ajuta să mergi mai departe dacă ai fi o afacere mică'', a spus ea.
''Acesta este unul dintre motivele pentru care am decis să facem acest lucru, deoarece am vrut să protejăm şi să stabilizăm acest sector care a fost afectat de COVID şi care va fi afectat acum de criza costului vieţii şi de ceea ce va urma. Este vorba de locurile de muncă şi de vieţile oamenilor", a adăugat responsabila.
Concursul va fi finanţat printr-o combinaţie de fonduri de la guvernele locale şi naţionale, precum şi de la radiodifuzori.
Bill Addy, directorul executiv al companiei Liverpool Business Improvement District (BID), a declarat că mulţi locuitori ai oraşului s-au trezit sâmbătă cu mahmureală după ce au sărbătorit vestea.
''Acest moment este trezirea conştiinţei, acum începe munca grea. A fost o muncă grea pentru a pregăti această candidatură, pentru a convinge BBC şi Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune că Liverpool este locul potrivit'', spus Addy.
''Echipa a făcut acest lucru, acum trebuie să oferim rezultate'', a adăugat el, dând asigurări că este o investiţie semnificativă în viitorul pe termen mediu şi lung şi că este vorba despre asigurarea locurilor de muncă, despre asigurarea oportunităţilor pentru întregul oraş.
Ediţia din 2023 a concursului Eurovision va avea loc în Marea Britanie în numele Ucrainei din cauza războiului declanşat de Rusia. Evenimentul va avea loc la Liverpool Arena şi va consta în două semifinale, pe 9 şi 11 mai, şi o finală pe 13 mai 2023.
Regatul Unit, care a găzduit Eurovision de opt ori, nu a mai fost gazda acestei competiţii muzicale europene din 1998, când show-ul a avut loc la Birmingham, un oraş din centrul Angliei.
După ce a ocupat primul loc la concursul organizat la Torino în luna mai a acestui an, Ucrainei i-a fost retras în luna iunie dreptul de a găzdui cea de-a 67-a ediţie a concursului Eurovision de către Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), întrucât condiţiile de securitate nu pot fi respectate în Ucraina după ce această ţară a fost invadată de Rusia pe 24 februarie.
Un acord a fost anunţat pe 25 iulie de EBU şi Guvernul britanic pentru ca BBC să organizeze acest concurs anul viitor în Regatul Unit, ţara clasată pe locul al doilea la ediţia din 2022, după Ucraina, care s-a impus prin grupul Kalush Orchestra. Douăzeci de oraşe britanice s-au înscris atunci în cursa pentru a găzdui Eurovision 2023 în numele Ucrainei.
Liverpool, desemnat de UNESCO Oraş al Muzicii din anul 2015, este sinonim cu istoria trupei The Beatles şi se bucură de o bogată activitate muzicală. În 2008, Liverpool a găzduit gala MTV Europe Music Awards şi este, totodată, gazda unei orchestre de mare prestigiu - Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News