Singurul eveniment în perioada Covid care nu va fi anulat. Ce se întâmplă
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) anunţă că a decis să nu anuleze ediţia 2020 a evenimentului Noaptea Muzeelor, în ciuda condiţiilor sanitare impuse de pandemie, precizând că acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care acesta va fi interzis explicit de către autorităţi, totodată fiind pregătite multe proiecte culturale pentru mediul online.
"Noaptea Muzeelor a fost afectată profund de actualul context pandemic pe care-l trăim. După cum bine ştiţi, ediţia 2020 trebuia să fie organizată în luna mai. Organizatorul european a mutat evenimentul în data de 14 noiembrie 2020. Din câte înţelegem, nu s-a propus anularea acestei ediţii, deşi Franţa, ţara care organizează evenimentul la nivel european, este prima din Europa care a reluat scenariul de lockdown din cauza celui de-al doilea val pandemic. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a fost pusă în situaţii extrem de dificile dat fiind evoluţia pandemiei în ţara noastră. (...) Într-un final, am decis să nu anulăm această ediţie decât în cazul, firesc, în care acesta va fi interzis explicit de către autorităţile statului. Dacă la nivel european acest eveniment nu s-a anulat, nu credem că trebuie să o facem noi", potrivit Agerpres.
RNMR anunţă că, pe parcursul acestei săptămâni, va începe arhivarea ediţiei 2019 şi actualizarea ofertei online şi offline pe anul în curs.
"Facem menţiunea că unele muzee pot trece între timp din offline în online, cum deja am fost anunţaţi, motiv pentru care o să vă rugăm să vă interesaţi, înainte de a dori să vizitaţi sau să participaţi la evenimentele propuse de un muzeu sau o altă organizaţie culturală, în ce măsură acestea se mai organizează fizic sau au fost mutate în mediul virtual", precizează organizatorul Nopţii Muzeelor potrivit Agerpres.
Pentru varianta online, pe lângă ofertele punctuale ale unor muzee şi organizaţii culturale, RNMR aminteşte că a mai propus două proiecte finanţate de către AFCN.
"Cu ajutorul primului proiect, am reuşit să continuăm producţia documentarelor de scurt-metraj despre poveştile şi feţele neştiute şi nespuse ale muzeelor membre ale RNMR, noul sezon cuprinzând şase episoade ce au început să fie difuzate deja de Europa FM şi vor fi în curând disponibile şi pe platforma noastră creată pe website-ul www.noapteamuzeelor.org. Tot aici vom prezenta şi sezonul anterior, de 10 episoade, ce au fost difuzate în anul 2018 pe posturile TVR", informează RNMR, potrivit Agerpres.
Al doilea proiect online se adresează şcolilor, liceelor şi palatelor culturii, mai exact creării de către opt dintre acestea, selectate pe baza unui apel naţional de proiecte, a unei serii de producţii creative digitale în muzee din oraşele Sibiu, Călăraşi, Tulcea, Oradea, Bucureşti, Sighetu-Marmaţiei, Caransebeş şi Bacău.
"Toate creaţiile lor vor fi disponibile după 10 noiembrie pe www.noapteamuzeelor.org. Proiectul urmăreşte să se transforme într-un program care, sperăm noi, va genera un parteneriat strategic cu Ministerul Educaţiei, pe ideea că muzeul a devenit deja o extensie a şcolii, un fel de clasă de şcoală unde însă învăţarea este mai aplicată şi departe de a fi abstractă", se arată în postare, potrivit Agerpres
Potrivit RNMR, anul acesta, "oferta va fi mult mai săracă din motive lesne de înţeles". "Nu vom avea nici hărţi-program şi nici alte evenimente conexe pe care RNMR le organiza pentru voi. În ciuda acestui aspect, Noaptea Muzeelor nu va fi mai puţin interesantă şi nu va consemna un gol în dreptului anului 2020", mai precizează Reţeaua Naţională a Muzeelor, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News