Experimentul simplu prin care verifici prospețimea ouălor. Motivul pentru care nu trebuie să le depozitezi niciodată pe ușa frigiderului

Data publicării:

Prof. Dr. Dan Vodnar a dezvăluit cum ne putem bucura pe termen lung de niște ouă proaspete, perfecte pentru sănătate.

Prof. Dr. Dan Vodnar a fost invitat în cadrul podcastului realizat de Cătălin Măruță, unde a dezvăluit extrem de multe sfaturi și trucuri prețioase ce țin de o alimentație cât mai corectă și sănătoasă. După cum probabil că știi deja, una dintre cele mai bune surse de proteină recomandate pentru a fi introduse în meniul nostru sunt ouăle. Trebuie să știm însă cum să le alegem mereu pe cele proaspete, atrage atenția specialistul.

Există, astfel, un experiment simplu pe care îl poți face și tu acasă și care să-ți arate dacă ouăle cumpărate pot fi consumate în siguranță sau nu.

„Avem un experiment cu ouă, pentru a vedea prospețimea. Când cumpărăm ouă din piață, putem veni cu ele acasă și să verificăm dacă ele sunt proaspete sau nu. Dacă nu sunt proaspete, ar trebui să nu le consumăm.

Avem un pahar de apă, scufundăm oul în pahar, iar el merge la fund, ceea ce e un semn că el e proaspăt. Dacă oul plutește, înseamnă că din el s-a evaporat o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că e mult mai ușor și ar trebui să evităm să-l mâncăm. Dacă oul își schimbă din unghi și se tot ridică, înseamnă că e mai bătrân, de vreo 2 săptămâni, iar când vine la suprafață, undeva la 4 săptămâni e vechimea sa și nu ar trebui să fie consumat.

Citește și: Cafeaua la ibric, pericol pentru sănătate. Dr. Marius Sava, semnal de alarmă: „Face rău pe toate planurile”

Cum se depozitează corect ouăle

De asemenea, există și o greșeală majoră pe care foarte multe persoane o fac, când vine vorba de depozitarea ouălor în frigider. Este vorba despre amplasarea lor pe ușa electrocasnicului, lucru care este total greșit, spune specialistul.

„Ouăle nu se țin niciodată pe ușa frigiderului, pentru că de fiecare dată când deschidem ușa, agităm ouăle. Noi le vedem așa, ca o formă finită, dar ele au la suprafață peste 10.000 de pori. Prin porii aceștia, pe care noi nu-i vedem cu ochii liberi, are loc practic eliminarea moleculelor de apă din ou, adică apa se elimină prin acești pori. În momentul în care oul este pus pe ușa de la frigider, iar noi o tot deschidem, oul nu face altceva decât să se miște și prin aceste mișcări, noi facilităm evaporarea apei. Atunci, oul își pierde din prospețime.”, a continuat acesta.

VEZI și: Biscuiți de ovăz umpluți cu ciocolată. Ai nevoie de doar 4 ingrediente pentru a obține un desert sănătos și delicios

Motivul pentru care ouăle trebuie să stea cu vârful în jos

Mai mult, acestea trebuie amplasate neapărat cu vârful în jos, iar specialistul are și o explicație pe măsură.

„Întotdeauna ouăle se păstrează în frigider cu vârful în jos, niciodată cu le punem așa (n.r. cu vârful în sus), pentru că în partea superioară este o cameră de aer, care nu permite evaporarea apei într-un ritm accelerat. Dacă vă uitați în supermarket, întotdeauna sunt așa, corect puse.”, mai spune el.

VEZI și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci fistic în fiecare zi. Acestea sunt efectele pe care le are asupra organismului

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel