Dr. Mihaela Bilic a vorbit despre consumul de alimente expirate și a dezvăluit mai multe informații despre alimentele aflate în afara termenului de valabilitate la care nu te-ai fi așteptat.
Invitată în cadrul podcastului Oanei Andoni, Dr. Mihaela Bilic a explorat subiectul alimentelor expirate. Aceasta a explicat că există anumite alimente care nu doar că pot fi consumate după ce termenul de valabilitate a expirat, ci este chiar recomandat să le mâncăm atunci. Lactatele sunt unele dintre aceste alimente deoarece, prin procesul de fermentație, se creează bacterii benefice pentru organismul nostru, în special pentru intestin.
În plus, mucegaiul care se formează pe brânză nu este nici el dăunător, având doar rol de protecție. De asemenea, Dr. Mihaela Bilic a precizat că din dorința de a trăi într-un mediu cât mai igienic, oamenii nu mai iau în calcul faptul că în intestinul nostru nu mai există bacteriile care ne asigurau imunitatea. Mai mult decât atât, ea a mai spus că balonarea și mișcările care au loc în interiorul intestinelor nu sunt motive de îngrijorare, ci din contră, înseamnă că sunt prezente bacterii vii ce ne sunt mai mult decât benefice.
„Eu toate produsele lactate le mănânc expirate, tocmai ca să stimulez fermentația. Este incredibil cât de puțin evoluează și cât de puțin fermentează chiar și expirate. Eu le cumpăr expirate și apoi le mai las. Am un burdufel de brânză frământată de prin martie. E în tăvița de la frigider, a făcut deja crustă cu mucegai. Gustul se schimbă în bine, iar mucegaiul ăla nu are decât rol de protecție și este un mucegai nobil. Chestiunea asta de a ne însămânța bacteriile, să fie cât mai multe și mai diversificate în intestinul nostru este nu doar la modă, dar mă bucur că medicina a adus pe prim plan și a dat atât de multă importanță acestui aspect. Nu doar mâncarea, ci și intestinele noastre aproape au devenit sterile.
Nimic nu mai fermentează, nimic nu se mai strică, iar noi nu realizăm că tot ceea ce e produs de fermentație avea efect pozitiv și neutraliza toxinele. Noi nu trebuie să ne dorim nici să ne creștem copiii în mediu steril, nici să mâncăm mâncare care a fost fiartă, sterilizată. Laptele, odată fiert, nu ai ce să mai faci din el decât cașcaval, nu are cine să mai fermenteze, ai omorât toate culturile bacteriene.
Din dorința de a fi prea stricți ca igienă, nu realizăm că în intestinul nostru au dispărut specii de bacterii care ne asigurau imunitatea. Balonarea și mișcările din interiorul intestinului ar trebui să ne bucure. Dacă bolborosește și balonează, e de bine, înseamnă că sunt niște bacterii vii”, a explicat Dr. Mihaela Bilic, în cadrul podcastului „Cafea cu visuri”.
Te-ar putea interesa și: Ești intolerant la fructoză? Iată ce fructe poți consuma pentru a evita balonarea
În afară de lactate, există și alte alimente care pot fi consumate fără nicio grijă după expirare. Ciocolata, de exemplu, poate fi mâncată chiar și după doi ani, deși, într-adevăr, își schimbă culoarea și nu mai are un aspect atât de apetisant. Pâinea poate fi și ea consumată după depășirea termenului de valabilitate, mai ales că ea mucegăiește doar dacă este păstrată în plastic. Cu toate acestea, sunt alimente ce nu trebuie să fie consumate după ce au expirat. Carnea și peștele reprezintă un adevărat pericol și este bine să nu le mâncăm după ce s-au stricat.
„Simțurile noastre ne ajută mai mult decât ne ajută sfatul medicului. Asta este valabil la brânzeturi, la carne și la pește este pericol. Acolo nu ne jucăm și nu cred că am putea pentru că mirosul este dezgustător. Iaurtul și toate produsele lactate expirate nu au niciun fel de contraindicație. Pâinea mucegăiește doar dacă este ținută în plastic. Prin învechire și expirare, se usucă, nu e nicio tragedie. (...) Și dacă a expirat, ciocolata mai poate fi mâncată încă doi ani.
Într-adevăr, nu mai arată bine pentru că se face albă la exterior, dar din punct de vedere gustativ nu se întâmplă nimic. Dacă are un pic de gust de rânced, e grăsimea. (...) Corpul nostru știe ce are de făcut cu mâncarea stricată, o elimină. Și nu moare nimeni din asta. Nu putem să trăim cu frica de mâncare stricată ca și cum ne-ar fi pusă viața în pericol”, a adăugat Dr. Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News