În cadrul unui interviu exclusiv pentru Spectacola și DC News, Igor Bergler- scriitor, regizor, realizator de televiziune, critic de film, specialist în marketing si doctor în Naratologie si in Științe Economice, ne-a dezvăluit mai multe detalii despre cărțile sale și cea mai recentă creație a sa- „Aventurile lui Moș Teacă cel Nou”- o ficțiune despre trista realitate a societății spusă pe un ton vesel și plină de rigori relevante societății noastre de astăzi.
Igor Bergler însumează sute de mii de vânzări la nivel național și internațional, cărțile sale fiind cele mai bine vândute creații literare ale unui scriitor român din ultimii cel puțin 20 de ani. Bucurându-se de un succes rar întâlnit, la numai 52 de ani, Igor Bergler a devenit scriitor internațional, dar, ce este și mai intrigant este recunoașterea acestuia pe parcursul vieții sale, și nu post-mortem, cum întâlnim de multe ori chiar în propria cultură românească.
Pentru a face un scurt rezumat al vieții scriitorului care duce România pe hârtie peste hotare, vom ilustra începutul acestuia, la Reșița, deși mare parte a tinereții și maturității a petrecut-o la Timișoara, unde a și finalizat studiile Liceului de elită C. D. Loga. Cu liceul absolvit, Igor Bergler a intrat în 1989 la Facultatea Politehnică din Timişoara. Fiind ultimul an al regimului comunist, tânărul Bergler a sesizat oportunitatea și s-a reinventat pe sine spre adevărata pasiune- cinematografia. Mai multe detalii despre biografia scriitorului puteți viziona aici.
De ce este „Fenomenul Igor Bergler” un fenomen?
Chiar după spusele protagonistului, o țară se ridică prin investiția în educație. Pe lângă aceasta, aportul artiștilor de toate felurile în societate este unul imperios pentru crearea unui ecosistem cultural și propice dezvoltării intelectuale.
„Fenomeul Igor Bergler” este unul dintre exemplele vii ale implicării acestor actori pe platoul cultural, oferind un cadru tinerelor generații ce doresc să urmeze aceste poteci destul de nesigure deoarece, nimic nu poate garanta succesul. Curajul, creativitatea, implicarea, disciplina și dedicarea sunt elemente pe care acești „creatori” le dau ca exemplu și reușesc chiar să aducă România pe scena culturală internațională, dovedind în același timp energia culturală a țării noastre.
Scriitori precum Igor Bergler reușesc să facă acea „fuziune” între stilul literar modern, occidental și valorile tradiționale românești precum poezii aparținând scriitorilor români din secolul al XX-lea sau diverse mituri și legende naționale, dând exemplul Domnitorului Vlad Țepeș- și acesta fiind folosit în cărțile vândute peste ocean. „Fenomenul Bergler” folosește reputația mai degrabă mistică pe care o are România în afara hotarelor (de la legenda călușarilor până la ielele antice și vampiri) în folosul propriu.
Metodele scriitorului pot fi puse cu greu sub îndoială, având în vedere reputația acestuia în și afara țării.
„... de fapt istoria nu se repetă niciodată”
Întrebat de Georgiana Ioniță, jurnalist si realizator de emisiune Spectacola și DC News, daca trebuie să cunoaștem istoria pentru a afla ce urmează a se întâmpla în viitor, scriitorul a spus: „E discutabilă afirmația aceasta, unii nu sunt de acord cu ea, dar oricum e bine să-ți cunoști istoria- ca să nu se repete, dar, de fapt, istoria nu se repetă niciodată. Poate se repetă niște variante ale ei, dar nu se repeta la fel pentru că se schimba mereu contextele...Oamenii au rămas la fel, de când s-au ridicat din patru labe în două au cam aceleași sentimente- dragoste, ură, frică, foame. Cam aceleași nevoi.”
Igor Bergler se bucură de succes și în privința celei mai nou-scrise cărți „Aventurile lui Moș Teacă cel Nou”, având peste 15.000 de precomenzi în numai 10 zile, iar fiecare carte a fost semnată de autor. Acesta a precizat că i-a luat 2 zile pentru a le iscăli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News