Kira, fiica regelui fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, a vorbit, la INTREVIURILE SPECTACOLA , despre cel mai nou proiect în care este implicată
Primul copil al regelui fotbalului românesc, Kira Hagi, are 23 de ani iar drumul ei în viață nu are legătură cu sportul, ci cu arta. Tânăra este actriță și este pasionată de cultură și de artă, astfel că a acceptat să facă parte din proiectul “Women from different cultures through the eyes of make-up”, un proiect cu și despre femei din diferite culturi tradiționale, realizat de actrița Naomi Guttman și make-up artistul Dana Eliza Șerdean.
”Pentru mine cultura aromână reprezintă rădăcinile mele, și aici vreau să le mulțumesc Danei și lui Naomi pentru inițiativa lor și pentru că putem să vorbim despre cultura strămoșilor mei”.
„Pe fruntea sau mâinile vârstnicelor aromâne din Dobrogea și din spațiul balcanic se pot observa tatuaje în formă de cruci. Acest obicei a fost explicat și documentat de mai mulți antropologi, printre care și Nicolae S. Minovici în lucrarea “Tatuajele în România”. Acest fenomen a devenit o raritate pentru că purtătoarele acestor tatuaje au vârste înaintate.
Aromânii obișnuiau să tatueze pe mâinile copiilor maltratați de turci o cruce pentru a se cunoaște că erau creștini. Vârsta la care se făcea asta era una precoce, la 5-6 ani; în Macedonia, părinții își tatuau copiii cu o cruce ca să dovedească că erau creștini, și cu numele lor pentru a putea fi identificați.
Semnul crucii apare și în ziua de azi la nunțile aromânilor, sub forma de “hlamburei” – pom de nuntă cruciform, cu trei mere înfipte la extremități, ornamentat cu diverse materiale.
Această reinterpretare a femeii aromâne prezintă costumul aromânilor “Gramușteni” sau “Cipani” (din Nordul și Centrul Macedoniei grecești), de unde sunt rădăcinile modelului nostru, Kira Hagi. Lanțul de aur se numește “salbă” și este prinsă de o “dublă”, și se poartă când fata devine mireasă (este un cadou primit de la socru). Cureaua se numește “ciuprachi” și este făcută din argint și fir de aur”, explică Naomi Gurman în proiectul “Women from different cultures through the eyes of make-up”.
”Străbunica mea avea o cruce în mijlocul frunții . În perioada respectivă se purta crucea aceea pe frunte”, a declarat Kira Hagi la interviurile Spectacola.
Iubește această cultură și se simte ACASĂ, respectând tradițiile strămoșilor.
”Sunt foarte multe lucruri pe care le apreciez la această cultură, dar cel mai mult lucru pe care îl apreciez, mai ales în perioada aceasta, pozitivitatea noastră și cum să privim partea plină a paharului. În această perioadă se nasc prietenii, colaborări etc. Bunica mea a fost foarte mândră că m-am implicat în acest proiect, era mândră de mine, iar acasă vorbim doar armeneasca”.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News