Florin Dumitrescu și-a dezvăluit propria modalitate de a prepara orezul cu lapte.
Există câteva preparate clare care te duc cu gândul la copilărie din prima. În topul lor se încadrează, fără doar și poate, orezul cu lapte, îndrăgit din cele mai vechi timpuri și iubit și până în ziua de astăzi, de la mic, la mare. Totuși, bucătarii și-au pus amprenta asupra acestui preparat în diferite feluri, iar Florin Dumitrescu prezintă rețeta adaptată de el însuși. Așadar, celebrul bucătar chef servește orezul cu lapte alături de fructe, dar și de un sos de caramel special preparat după rețeta sa proprie.
„Vă arăt astăzi o nouă formă de a face orezul cu lapte. Începem prin a pune laptele la fiert, la foc mic. Am pus 1,5 litri de lapte, 150 de grame de zahăr și două batoane de vanilie. Putem merge acum mai departe cu cealaltă operațiune, cu fructele. Curățăm ananasul , tăiem și merele și pregătim cele două frigărui. Punem ananas, măr, căpșune.”, spune Florin Dumitrescu.
După ce prepară frigăruiele de fructe, pe care le și pune în tigaie pentru a se carameliza perfect pe fiecare parte, chef Florin Dumitrescu se apucă de prepararea sosului de caramel. Pentru acesta, ai nevoie doar de câteva ingrediente, iar procesul de gătire este și el unul destul de simplu, gata în doar câteva minute.
„Pentru caramel, într-o tigaie punem 4 linguri de zahăr și lăsăm să se topească. Frigăruiele de fructe le dăm cu puțin zahăr înainte și le punem într-o tigaie. Întoarcem fructele. Pentru caramel, avem nevoie să avem la îndemână coniac, smântână de gătit și unt. În momentul în care zahărul este topit, putem pune coniacul, după care punem smântâna și lăsăm să fiarbă și mai punem aproximativ 80 g de unt. Când este gata, trebuie să-l lăsăm doar să se răcească.”, a continuat acesta.
La final, după ce sosul de caramel și fructele sunt gata, bucătarul începe și prepararea orezului cu lapte, baza rețetei. Tot ce mai rămâne apoi de făcut este asamblarea corectă a farfuriei, astfel încât aceasta să conțină toate cele trei ingredientele.
„Acum ne apucăm de orez. Punem unt, iar când se topește, punem orezul. V-aș recomanda să puneți maxim 40 de g de orez, asta înseamnă doi pumni. Amestecăm orezul, după care îl flambăm cu coniac și începem să adăugăm laptele dulce și cu gust de vanilie. Baza sa este să-i oferi lichid ori de câte ori îți cere. Gustați și vedeți dacă mai are nevoie de lichid și adăugați de fiecare dată, de câte ori e nevoie, astfel încât să ajungeți cu orezul la textura pe care o doriți. La final adăugăm fructele, caramel. Acesta e un orez cu lapte pentru adulți, iar dacă vreți să-l faceți pentru copii, scoateți coniacul, dar nu mai sunt la fel farfuriile.”, mai spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News