Doctor Mihail a explicat de ce freshul de portocale nu este o băutură sănătoasă, așa cum am putea crede, și de ce nu trebuie consumat foarte des de către copii.
Freshul de portocale este o băutură naturală obținută prin stoarcerea sucului din portocale, fiind populară datorită gustului plăcut. Cu toate acestea, trebuie să știm că are un conținut de zaharuri. Într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok, Doctor Mihail a dezvăluit de ce nu ar trebui consumat foarte des și motivul pentru care, de fapt, nu are atât de multe beneficii pentru sănătate.
Deși este o sursă naturală de vitamine, procesul de stoarcere elimină fibrele din fruct, lăsând în urmă doar sucul, care conține o concentrație ridicată de zahăr. Practic, 100 ml de suc de portocale proaspăt stors conține aproximativ 10 grame de zahăr, o cantitate similară cu cea din băuturi carbogazoase precum Cola sau Fanta.
Te-ar putea interesa și: Cât timp trebuie fierte ouăle pentru a beneficia la maximum de beneficiile lor. Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări
Consumul regulat de fresh de portocale, mai ales fără un efort fizic intens ulterior, poate provoca o creștere bruscă a glicemiei și a nivelului de insulină. În timp, acest proces poate duce la transformarea excesului de zahăr în grăsime, care se stochează sub formă de trigliceride, un factor de risc pentru sănătate.
Astfel, specialiștii recomandă să fim precauți în oferirea acestui tip de suc copiilor. Dacă nu sunt implicați în activități sportive solicitante, precum alergarea sau înotul, copiii ar trebui să consume portocalele întregi, pentru a beneficia de fibrele naturale care ajută la o digestie sănătoasă și la echilibrarea absorbției zahărului.
Te-ar putea interesa și: Avertismentul unei nutriționiste despre laptele degresat: „Nu toate grăsimile saturate sunt la fel”
„Aș vrea să previn toți părinții care dau fresh de portocale copiilor, din rațiuni de sănătate. Să scoți conținutul din portocală, să separi sucul de tot restul de fibre este ca și cum ai sări cu parașuta fără să ai o parașută în spate. Sucul care rezultă are o concentrație de 10% de zahăr, este aceeași concentrație pe care o au Cola, Fanta, Sprite. Practic, la fiecare sută de mililitri de suc de portocale avem 10 grame de zahăr. Nu spun neapărat că nu este bun, dar depinde pentru ce. Dacă acel copil urmează să alerge la maraton sau să înoate 80 de bazine, îi poți da fresh de portocale. Altfel, un copil care are o activitate normală și care bea un pahar de fresh de portocale, o să aibă o creștere mare de glicemie și insulină. Ulterior, tot acel zahăr se transformă în grăsime și se depozitează sub formă de trigliceride în celulele copilului”, a explicat Doctor Mihail, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
@doctor.mihail Învățați copiii să mănânce fructe și nu-i obișnuiți cu sucuri. Chiar dacă sunt naturale, conținutul de zahăr din sucurile proaspăt stoarse este ridicat ☝????????????⚕️
♬ original sound - doctor.mihail
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News