Există un fruct care, în varianta sa deshidratată, deține o multitudine de beneficii pentru sănătate pe care probabil nu le cunoști. Vrei să știi care este?
Până acum, prunele uscate (deshidratate) erau considerate cel mai bun aliat pentru sănătatea digestivă și împotriva constipației, însă un studiu recent a evidențiat că, pe lângă susținerea sănătății intestinale, acest fruct este o armă puternică pentru combaterea pierderii de masă osoasă și întărirea musculaturii.
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Oklahoma, SUA, și arată că prunele uscate consumate zilnic cresc cu 17% concentrația de IGF-1. Aceste inițiale se referă la o proteină care reglează hormonul de creștere, stimulează dezvoltarea osoasă și susține țesutul muscular.
Ceea ce toată lumea cunoaște drept prună uscată este de fapt o prună deshidratată, iar printre numeroasele sale proprietăți sănătoase se numără vitamina K, potasiul, fosforul și magneziul, toate acestea contribuind la capacitatea sa de a preveni scăderea densității osoase. Osteoporoza, semnificativ mai frecventă la femeile aflate la postmenopauză, este o boală foarte răspândită care, conform studiului menționat, poate fi inversată cu o dietă bogată în prune uscate. Cercetătorii au descoperit că prunele uscate ar putea ajuta la prevenirea sau cel puțin la încetinirea pierderii de masă osoasă la vârste înaintate.
Consumul de prune, potrivit experților, nu doar că ajută la reducerea inflamației (și, odată cu aceasta, a tensiunii arteriale, de exemplu), și a stresului oxidativ, dar este și capabil să promoveze sănătatea și rezistența oaselor. Consumul a 10 prune uscate pe zi, timp de un an, s-a dovedit că ajută la creșterea densității minerale osoase la nivelul antebrațului și în partea inferioară a coloanei vertebrale.
Concluzia finală a unui articol publicat în Journal of Medicinal Food este că mineralele, compușii fenolici, vitamina K și fibrele dietetice conținute în acest fruct de dimensiuni mici contracarează efectele pierderii de masă osoasă, în special la femeile trecute de 45 de ani.
Cantitatea considerată necesară de studiu pentru a detecta aceste schimbări pozitive, în special în ceea ce privește masa musculară și întărirea oaselor, este de 50 de grame pe zi, ceea ce ce ar însemna cinci bucăți (aproximativ 100 de calorii).
Pentru a încorpora toate beneficiile lor în dieta noastră, putem adăuga prunele uscate în bolul de cereale de la micul dejun, le putem amesteca cu iaurt grecesc, le putem consuma ca gustare între mese sau adăuga un pumn într-o tocană. Trebuie doar să ținem cont că proprietățile lor sunt concentrate atunci când sunt deshidratate, prin urmare, sunt mai calorice.
Astfel, pe lângă întărirea oaselor și dezvoltarea masei musculare, prunele uscate ne ajută să reducem aportul de zahăr din dietă, lucru important pentru menținerea unei greutăți sănătoase. Fiind un fruct foarte sățios, va face ca să nu ne dorim să mâncăm mai mult decât este necesar. Zaharul prezent în mod natural în prunele uscate se numește sorbitol și are capacitatea de a fi absorbit lent în sânge, evitând astfel vârfurile glicemice responsabile de inflamația organismului.
Fibrele solubile pe care le conțin, cum ar fi pectina, contribuie la reducerea zahărului din sânge, reglează funcțiile intestinale și îmbunătățesc răspunsul la insulină. De asemenea, controlează absorbția grăsimii din alimente, astfel că ar putea reduce nivelul de colesterol.
Proprietățile laxative ale prunelor uscate nu sunt o noutate pentru majoritatea populației, datorită conținutului lor ridicat de fibre. Dar poate că nu este la fel de cunoscut conținutul lor de fier, un ajutor în combaterea anemiei, sau potențialul lor de vitamina C, care previne calcifierea arterelor și menține sănătatea vaselor de sânge, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News