Ne aflăm în acea perioadă a anului în care schimbarea anotimpurilor și temperaturile variabile aduc cu ele congestii și răceli pentru majoritatea populației. Un fruct cu conținut scăzut de calorii le poate combate.
Ananasul este un fruct de sezon, sărac în calorii, care poate fi consumat oricând în timpul zilei și în fiecare zi, dacă dorești. Pe lângă faptul că oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate, ajută la prevenirea răcelii sau la reducerea severității acesteia. Nu spunem noi, ci medicul nutriționist Elena Soria de la Clinica Menorca.
La micul dejun, ca desert, gustare, în smoothie-uri, felii, sau în salate cu creveți fierți. Consumul de ananas este extrem de recomandat. Pe lângă faptul că nu îngrașă, întărește sistemul imunitar și oferă vitamine și minerale esențiale.
Toamna este anotimpul care aduce cele mai multe răceli, din cauza variațiilor bruște de temperatură. Consumul regulat de ananas, spune dr. Soria, te ajută să fii mai protejat, cu un sistem imunitar mai puternic și o stare nutrițională mai bună pentru a face față răcelilor.
Motivul? Ananasul conține o cantitate mare de vitamina C, care protejează celulele de daunele oxidative. Fiind un aliment antioxidant, vitamina C neutralizează radicalii liberi.
De asemenea, ananasul „contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, esențial pentru a combate răcelile de toamnă. Acest fruct delicios mai conține și vitamine precum A, E și carbohidrați cu absorbție lentă (în cantități reduse)”.
Dr. Soria explică faptul că ananasul, un fruct de iarnă, este bogat în minerale precum magneziu, fosfor și fier, și se remarcă prin conținutul de iod. Iodul este necesar pentru ca celulele să transforme alimentele în energie și pentru producția normală de hormoni tiroidieni.
Pentru sistemul circulator, ananasul are proprietăți anticoagulante, „ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și la combaterea hipertensiunii. Bromelaina din ananas este o enzimă cu efect anticoagulant, dovedită ca având un rol important în creșterea fluidității sângelui”.
Bromelaina, un complex enzimatic din ananas, este cunoscută pentru activitatea sa proteolitică, adică descompune proteinele în aminoacizi, facilitând digestia. Această enzimă este folosită în tratarea unor afecțiuni precum:
- Arsuri la stomac
- Absorbția slabă a medicamentelor
- Leziuni ale țesutului conjunctiv
De asemenea, consumată pe stomacul gol, bromelaina acționează ca un antiinflamator natural, fiind utilă în:
- Artrit
- Sinuzită acută
- Inflamație abdominală
- Durere în gât
„Nu supuneți ananasul la temperaturi ridicate, deoarece enzimele își pierd proprietățile benefice”, spune medicul.
Ananasul este un aliment diuretic natural, cu 85% conținut de apă, care ajută la eliminarea lichidelor și toxinelor din organism, reducând astfel volumul corporal. Este aliatul perfect în dietele de slăbire datorită capacității sale de a îmbunătăți digestia proteinelor și de a regla tranzitul intestinal. Este, de asemenea, sățios, datorită conținutului său de fibre (1,5 grame la 100 g de produs).
- Frunzele sunt verzi și se desprind ușor.
- Dacă apăsând cu degetele, pulpa se simte moale, fructul este prea copt.
- Frunzele maronii indică un fruct stricat.
Tăiați baza și partea de sus, apoi curățați coaja de sus în jos.
După ce este tăiat, consumă-l rapid. Păstrează-l într-un recipient ermetic sau congelează feliile pentru a-i păstra nutrienții. Congelarea corectă menține valoarea nutrițională aproape intactă, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News