Fructul de vară care te ajută să adormi, previne tumorile și îmbunătățește tranzitul intestinal

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Este unul dintre fructele obișnuite în sezonul cald, bogat în antioxidanți și nutrienți care contribuie la prevenirea diferitelor boli. Deși are un aport caloric și de zahăr considerabil, conținutul său de melatonină, monoterpene și fibre îi conferă beneficii puternice pentru sănătate.

Un somn bun este unul dintre pilonii principali pentru buna funcționare a corpului. Acest lucru face ca oamenii să caute alternative naturale care să ajute la un somn odihnitor, iar un exemplu în acest sens este unul dintre cele mai tipice fructe ale verii: cireșele. Considerate ca aurul roșu, acestea contribuie la prevenirea diferitelor boli datorită valorilor lor nutriționale.

Cireșele sunt răcoritore și gustoase pentru majoritatea datorită gustului lor dulce. Poate că acest lucru, împreună cu aportul caloric ridicat, le aduce un dezavantaj. Dar, așa cum se întâmplă de obicei cu alimentația, cu cât este mai moderată, cu atât mai bine. Cert este că, conform unor studii, acest aliment roșu și rotund are mai multe beneficii pentru sănătate.

Te-ar putea interesa și: Florentina Opriș, dietă cu cireșe. Slăbești un kilogram pe zi: „Fac ca organismul să ardă mai repede grăsimile”

Ajută să dormi mai bine

După cum s-a menționat deja, cireșele conțin cea mai multă melatonină, alături de banane. Conform studiilor, consumul proaspăt, sub formă de suc sau ca supliment are beneficii semnificative asupra somnului.

Un studiu publicat în Journal of Experimental Botany a evidențiat nivelurile lor ridicate de această hormon, care, în general, se produce natural în glanda pineală din creier, și a identificat că era chiar mai eficientă decât unele suplimente sintetice.

Pe de altă parte, o cercetare publicată în European Journal of Nutrition a observat că pacienții care au consumat regulat și moderat cireșe li s-a îmbunătățit eficiența somnului și le-a redus trezirile pe timp de noapte.

Te-ar putea interesa și: De ce să consumăm ciocolată. Cercetătorii au descoperit un nou efect benefic

Previne tumorile și apariția cancerului

Printre nutrienți se evidențiază și conținutul de monoterpene, în special alcoolul perilic.  Aceasta este o componentă studiată și astăzi pentru aplicarea sa oncologică, deoarece ultimele studii au identificat că la animale a reușit să reducă tumorile pancreatice, mamare și hepatice, conform Observatorului de Sănătate și Medicină Integrativă.

Te-ar putea interesa și: Adio cartofi prăjiți! Ce efecte au asupra sănătății aditivii pe care UE îi va interzice

Îmbunătățesc tranzitul intestinal (dar cu moderație)

Cireșele bogate în fibre, astfel că favorizează tranzitul intestinal. Conform Fundației Spaniole a Inimii, "fibrele rețin apa și cresc volumul scaunelor", favorizând astfel fluiditatea și eliminarea lor. Cu toate acestea, aceste fibre dietetice pot deveni contraproductive pentru organism.

Un consum excesiv ar putea provoca disconfort gastrointestinal sub formă de balonare, gaze sau crampe abdominale. În plus, conținutul lor de carbohidrați, în mare parte zaharuri, poate provoca diaree sau distensie abdominală din cauza malabsorbției. Printre acestea se numără fructoza, glucoza și sucroza, ceea ce le crește și aportul caloric mai mare decât al altor fructe, relatează 20minutos.es.

Te-ar putea interesa și: Băutura care te ajută să slăbești rapid. Ai nevoie de câteva ingrediente simple: „Este plină de nutrienți, vitamine, minerale”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel