Galantamina, un compus prezent în ghiocei, benefică în ameliorarea bolii Alzheimer. Ce alte proprietăți mai are, dar și care sunt efectele adverse

Data publicării:
Sursa foto: unsplash, autor Nick Fewings
Descriere foto: Sursa foto: unsplash, autor Nick Fewings

Galantamina este un compus prezent în ghiocei și are propietăți benefice asupra simptomelor bolii Alzheimer.

Ghiocelul, delicatul vestitor al primăverii, are în compoziția sa un compus chimic, galantamina, un alcaloid, cu proprietăți importante în tratamentul bolii Alzheimer, în forma ușoară sau moderat-severă.

Galantamina este un alcaloid natural din familia Amaryllidaceae, care este un inhibitor competitiv și reversibil selectiv al acetilcolinesterazei (Ach), care poate fi preparat și pe cale sintetică prin diferite metode, notează Science Direct.

Galantamina, administrare și reacții adverse

Potrivit aceleiași surse, galantamina este utilizată în diferite boli neurodegenerative, în special în demență și în boala Alzheimer, care este principala cauză de demență (aproximativ 75%) la nivel mondial.

În acest moment nu există un leac pentru vindecarea bolilor neurodegenerative. astfel că specialiștii pe lângă faptul că încearcă să descopere mecanismul care declanșează apariția tulburărilor neuronale, caută și variantele optime pentru ameliorarea simptomatologiei specifice acestor afecțiuni.

Calea de administrare disponibilă a galantaminei este cea orală, mai mult, acest inhibitor are relativ puține efecte adverse și este considerat mai sigur de utilizat în comparație cu tacrina, care a fost retrasă din cauza efectelor secundare grave pe care le avea.

Reacțiile pe care le poate avea administrarea de galantamină includ:

- reacții cutanate grave, precum sindromul Stevens-Johnson sau erupție cutanată mai generală cu umflături. În acest caz este nevoie să întrerupeți imediat administrarea medicamentului și să vă adresați medicului curant.

- încetinirea ritmului cardiac. Administrarea galantaminei poate provoca ritm cardiac lent și leșin, iar acest lucru este mai frecvent în cazul persoanelor cu probleme cardiace.

 - risc de agravare a bolii pulmonare. Dacă aveți antecedente de astm sau alte boli pulmonare, galantamina poate să înrăutățească aceste afecțiuni, motiv pentru care trebuie utilizată cu prudență, notează Healthline.

Alte efecte secundare, comune, ale administrării de galantamină sunt:

- greață

- vărsături

- diaree

- amețeli

- dureri de cap

- scăderea poftei de mâncare

- pierdere în greutate.

Citește continuarea pe DC MEDICAL



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Romina Băluță | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel