Grădinăritul este mai mult decât o modalitate de a ne produce singuri hrana - poate fi terapie  pentru fiecare dintre noi!

Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Grădina de legume a lui Olivier. Hrănirea familiei, hrănirea spiritului de Olivier Puech este mai mult decât un manual de  grădinărit care te va ghida de la 0, pas cu pas, să îți creezi propria grădină de legume. Este o frumoasă pledoarie pentru a ne conecta din nou cu pământul, pentru a ne conecta din nou cu  esențialul și pentru a respecta natura, părerea autorului fiind că grădinăritul este mai mult decât o modalitate de a ne produce singuri hrana, grădinăritul poate fi terapie  pentru fiecare dintre noi pentru a ne simți mai bine și mai buni, mai utili și mai capabili să folosim planeta aceasta într-un mod responsabil și inteligent.

Olivier Puech a crescut înconjurat de natură, îndrăgostindu-se de grădinile celor doi bunici ai săi și visând ca într-o bună zi să aibă și el propria lui grădină de legume. Acest vis i s-a  împlinit la 30 de ani, când, și-a cumpărat o casă cu o grădină de 15 m2. A studiat cum se cultivă o grădină naturală de legume pe un sol viu fără a dăuna solului, plantelor și, până la  urmă, nouă înșine, iar ceea ce a învățat documentându-se și aplicând timp de 15 ani, a rezumat în această carte, foarte practică și foarte explicită.

 

Născut la 16 octombrie 1977 în Carcassonne, Franța, Olivier este cunoscut datorită canalului său de YouTube, „Le potager d'Olivier”, pe care, începând din 2017, prezintă  videoclipuri de instruire în grădinăritul bio. În momentul de față, „Le potager d'Olivier” are 449.000 de abonați, 356 de videoclipuri postate și peste 63 de milioane de vizualizări. 

 

După ce a studiat geologia, Olivier s-a reorientat către obținerea unei diplome profesionale în brutărie, deoarece a fost atras dintotdeauna de munca manuală. O alergie la făină l-a  obligat să abandoneze această meserie și să se reorienteze către o școală de comerț. Ulterior, a lucrat timp de mai mulți ani ca manager într-un hipermarket, devenind formator comercial.

 

Actualmente deține o grădină de legume la Lignan-sur-Orb, lângă Béziers (Hérault) unde produce până la 800 kg de legume pe an, fără pesticide sau erbicide.

 

Scopul acestei cărți a fost, potrivit autorului, următorul:

 

„Sper că (n.r: această carte) vă va inspira să plantați, să semănați, să devorați grădina de legume. Și mai ales să trăiți și să credeți că sunteți capabili de orice.  Vă doresc să călătoriți între vis și realitate. Depinde de voi, și de mine, să trecem permanent de pe un mal pe celălalt. Să ne realizăm visurile, să visăm la o realitate viitoare.”

 

În cazul în care te preocupă întrebarea: Este rentabilă o grădină de legume? autorul îți va oferi un răspuns satisfăcător în rândurile din carte. Costurile unei grădini de  legume nici nu mai contează atunci când ne gândim în primul rând la calitatea hranei obținute în mod natural în aceasta și la hrana plină de pesticide pe care o cumpărăm din  supermarketuri, conștienți fiind că nu este benefică pentru sănătatea noastră.

 

Privind lucrurile din această perspectivă, o grădină nu va mai părea atât de greu de îngrijit, ci dimpotrivă,  s-ar putea să capeți un avânt nou care să te motiveze și să te încurajeze și mai mult să o construiești.

 

„Să nu mai stăm atât de mult în fața ecranelor, să încetăm cu stresul, cu lumea virtuală, să nu mai fim consumatorii, din ce în ce mai bulimici, ai lucrurilor de prisos. Fericirea,  fericirea mea, nu vine din consum, ci din producție. Mi-a luat foarte mult timp să înțeleg asta. Fericirea nu se consumă, se creează. Dorința de superfluu se transformă apoi într-o dorință  de necesar, în special într-una pentru o alimentație sănătoasă și extrem de apreciată. 

 

O grădină de legume nu înseamnă doar bucurie și o lume plină de lapte și miere. Uneori va fi derutant, supărător, dezamăgitor, dureros. La fel ca toate lucrurile în viață, nimic nu este  ușor, nimic nu este perfect. [...]

 

Fragment exclusiv din cartea Grădina de legume a lui Olivier

 

„Această carte reprezintă împărtășirea unei experiențe, o sinteză a cincisprezece ani de pasiune, de ucenicie, de îndoieli, de reușite, de schimburi, de evoluție, de sentimente, de viață.

Sper că voi reuși să vă transmit, în modul cel mai bun cu putință, energia, sentimentul existenței și al unei stări de bine pe care le poate aduce puținul timp dedicat grădinii de legume. Foarte curând veți ajunge să vă dați seama că a vă ocupa de grădina de legume înseamnă să vă ocupați de voi înșivă, de cei apropiați.

Această carte se vrea a fi, de asemenea, un instrument pedagogic pentru a vă ajuta să vă hrăniți mai bine familia. Cu modestie și fiind conștient de faptul că grădina de legume este orice numai știință exactă nu, voi împărtăși cu voi din reușita și abundența recoltelor mele, dar fără să vă ofer niște rețete miraculoase, ci numai o sursă de inspirație. Mai presus de toate, nu copiați, nu repetați, ci creați-vă propria experiență. Haideți, treceți la treabă, urmați-vă ideile. Simțiți pulsul pământului și nu efectuați niciodată o acțiune pe care nu o resimțiți ca fiind una pozitivă pentru grădina voastră de legume. Mai mult decât orice metodă sau rețetă, energia voastră va fi cea care va dicta reușita recoltelor voastre. Cufundându-vă mâinile în pământ, murdărindu-vă degetele, vă veți curăța în același timp spiritul, pe măsură ce veți progresa în obținerea unor recolte generoase de legume, și chiar mai mult decât atât.

Înțelegerea fericirii, mândriei, realizarea, stimei de sine pe care le poate aduce realizarea unei grădini de legume.

Ce să plantați, când, ce varietăți, în ce fel, cu ce rezultat și cu câtă muncă? Voi încerca să vă împărtășesc exact modul în care, și anul acesta, recoltele au fost de o abundență nebunească, de o savoare incomparabilă. Varietăți întotdeauna la fel de surprinzătoare prin culoare, diversitate și uimirea produsă. Pentru abonații canalului meu de YouTube , voi ați trăit alături de mine acest delir de culoare, de savoare, de bucurie.

Fiecare recoltă trezește un sentiment de mândrie. Hrănirea sănătoasă a familiei este un lucru extraordinar și meritoriu.

Trebuie efectiv să băgați mâinile în pământ pentru a înțelege fericirea, mândria, realizarea și stima de sine pe care le poate aduce realizarea unei grădini de legume. Mai mult, primele recolte vă vor hrăni sănătos atât corpul, cât și sufletul. Sufletul vostru și pe cel al apropiaților, al partenerilor, al rudelor voastre. Să vezi copiii mâncând rodul propriei noastre munci este mai satisfăcător decât orice salariu. O legumă din grădină valorează mai mult de doi sau trei euro kilogramul. Este aproape jignitor să gândești așa.

O legumă din grădină este plină de bogățiile solului viu, este plină de viață. Ați văzut-o germinând, crescând, mărindu-se, pârguind, înroșindu-se. Plină de maturitate, de soare, de energie, de energia ei, de energia voastră. Este la 20 de metri de casa voastră, sub ochii voștri uimiți, și nu la 2.000 de kilometri, cultivată fără suflet. Fără transport, depozitare la rece, pesticide, fără manipulări brutale. Este plină de sănătate, de mândrie. De mândria de a fi adus-o de la stadiul de sămânță până la gura copiilor voștri. Numai scriind aceste rânduri, și deja mă trec fiorii. Aproape că îmi dau lacrimile. Puține lucruri pe Pământ ne pot face atât de mândri, precum faptul că știm că ne hrănim familia într-un mod sănătos. Suntem animale, civilizate, desigur, dar în fiecare dintre noi domnește instinctul de a supraviețui. Să îi hrănim și să îi protejăm pe cei apropiați nouă. O grădină de legume combină aceste două instincte primare. Să hrănim sănătos și să protejăm de toate substanțele chimice, atât de puțin benefice pentru noi sau pentru mediul nostru înconjurător”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: George Eduard Caramiciu | Categorie: Exclusiv


Get it on App Store Get it on Google Play


DC Media Group Audience

pixel