Mihaela Bilic a analizat diferențele nutriționale dintre două preparate îndrăgite de români: gyros și șaorma.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic susține, potrivit unor date recente, că românii au devenit cei mai mari consumatori de gyros, un preparat tradițional grecesc, depășind orașe precum Belgrad și Sofia. Datele furnizate de aplicația Glovo arată că bucureștenii și orădenii conduc topul celor mai mari consumatori de gyros, alegând frecvent acest preparat tradițional grecesc pentru mesele de seară.
Carnea de pui este varianta preferată de români, urmată de cea de porc. Un utilizator din Constanța deține recordul pentru cel mai mare consumator de gyros din România, comandând 170 de bucăți în ultimele 12 luni. De asemenea, un alt utilizator din Suceava a plasat cea mai scumpă comandă, achitând 2.000 de lei pentru o singură livrare de gyros.
„Gyros sau șaorma? Potrivit datelor Glovo, platforma care oferă acces la o varietate mare de produse, românii sunt cei mai avizi consumatori de gyros, un preparat tradițional din bucătăria grecească. Depășind capitale precum Belgrad sau Sofia, bucureștenii și orădenii au comandat în ultimul an cele mai mari cantități de gyros.
Gyros-ul, sărbătorit anual pe 1 septembrie, este ales frecvent pentru masa de seară, 1 din 3 Gyros fiind comandat în intervalul orar 18:00-20:00. Cele mai multe comenzi sunt înregistrate vinerea, iar peste 20% dintre comenzi sunt plasate pe durata weekend-ului. În ceea ce privește compoziția, varianta cu carne de pui este cel mai consumat sortiment, fiind urmat de porc.
Raportat la datele din ultimul an, cele mai multe comenzi de gyros sunt înregistrate în sezonul de primăvară, în mod special în luna aprilie. Cu toate acestea, pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, Glovo a înregistrat cel mai mare număr de comenzi de gyros la nivel național.
Titlul de cel mai mare fan gyros din România îi revine unui utilizator din Constanța care, în ultimele 12 luni, a comandat în total 170 bucăți, în medie 14 gyros/lună. Pe de altă parte, un utilizator din Suceava deține recordul de cea mai scumpă comandă, achitând 2.000 lei pe o singură comandă cu gyros”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Te-ar putea interesa și: Alimentele care cresc imunitatea copiilor. Dr. Mihaela Bilic a oferit o serie de sfaturi
Mihaela Bilic susține că preferința românilor pentru gyros și șaorma este o alegere mai sănătoasă decât fast-food-ul american, iar acest preparat tradițional grecesc continuă să câștige teren pe piața culinară din România.
„Ce concluzii să tragem din această analiză? Că iubim mâncarea savuroasă, mai ales când e făcută de alții și ușor de consumat. Ce să fie mai bun decât un sandviș generos cu carne rotisată și bine condimentată, legume, sosuri și cartofi prăjiți! Sosul grecesc de iaurt tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene (oregano și cimbru) par a fi mai apreciate de români, față de varianta cu vită/miel și condimentele orientale din șaorma.
Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți. Drept să spun eu mă bucur de rezultatele acestei analize, mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american, indiferent cât de BIG este promovat”, a mai precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News