Diana Vasile, psihoterapeut, președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, a fost invitată în cadrul podcastului „Fain & Simplu cu Mihai Morar”, unde a spus cum apar traumele și cum se manifestă.
Traumele sunt experiențe care pot avea un impact profund asupra vieții unei persoane. Ele pot afecta oamenii în mod diferit și pot persista pe termen lung, influențându-le gândurile, emoțiile și comportamentele. Invitată în cadrul pocastului „Fain & Simplu cu Mihai Morar”, Diana Vasile, psihoterapeut, președintele Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, a spus că trauma implică o deconectare sau suferință provocată de un eveniment, cu consecințe care pot afecta funcționarea normală a individului.
„Sunt din ce în ce mai puțini specialiști care folosesc cuvântul «traumă» pentru un eveniment. Folosesc expresia «experiențe adverse» sau experiențe dificile sau «experiențe traumatizante». Trauma se referă fie la această deconectare, fie la faptul că ai traversat un eveniment, s-a produs o astfel de deconectare și după aceea ai rămas cu niște consecințe care te încurcă. Cel mai cuprinzător sens al cuvântului traumă este că ai traversat un eveniment, s-a produs durerea în interiorul tău și ai rămas cu niște consecințe care te încurcă. Acele consecințe sunt multe și te fac să fii disfuncțional. Aici nu mai vorbim de faptul că ești traumatizat. Ajungi să fii disfuncțional”, a spus psihoterapeutul Diana Vasile în cadrul podcastului „Fain & Simplu cu Mihai Morar”.
Te-ar putea interesa și: Iulia Vântur, dezamăgită de Teo Trandafir. Reacție furibundă după ce a fost luată la rost despre relația cu Salman Khan: „Era o persoană pe care o admiram”
Consecințele traumei pot fi diverse și pot varia în funcție de fiecare persoană. Acestea pot include dificultăți în gestionarea emoțiilor, relaționare sau în adaptarea la situații noi.
„Poți să spui că ai fost sau ești traumatizat, mai ai niște consecințe, poate mai puține, dar dacă acelea te încurcă ar fi bine să te uiți la ele și să încerci să îți dai seama dacă aceste consecințe care te încurcă sunt ale unei educații nepotrivite, unei lipse de informare, unei lipse de practici, de exercițiu în ceva și atunci nu vorbim de traumatizare. Sau sunt consecințele unei dificultăți de a asimila informația și practica respectivă, adică nu poți asimila informația și nu poți face ceea ce te interesează nu pentru că îți lipsesc capacitățile, nu pentru că ți-a lipsit expunerea la informație și la mediu, ci pentru că nu se așază corect informațiile în interiorul tău. Acolo e deconectarea în care toate informațiile, toate eforturile și toate străduințele cad și te întrebi de ce nu ies lucrurile dacă faci atâtea”, a mai precizat psihoterapeutul Diana Vasile.
Te-ar putea interesa și: Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Marte în Pești vine cu vești bune pentru o zodie la toate capitolele
În cazul copiilor, evenimentele de la școală pot produce traume. Acestea pot fi generate atât de fenomene naturale, cât și de interacțiunile cu alte persoane.
„De exemplu, pentru copii, evenimentele care se produc la școală pot instala o traumă. Evenimentele vin din două surse mari: evenimente naturale, cum ar fi catastrofe, cutremure, incendii; dar a doua sursă este o persoană, oamenii sunt o sursă importantă a traumatizării. La școală se întâmplă un eveniment advers fie că se întâmplă un cutremur, fie că există oameni care produc atâta frică, încât copilul nu are strategii de a face față.
Oamenii fie fug, fie transformă pericolul în ceva nepericulos. Dacă nu reușim să facem asta, iar pericolul ne atinge, atunci noi spunem că nu reușim, nu ne ies lucrurile, nu putem. Astfel spunem că e ceva în neregulă cu noi”, a mai precizat psihoterapeutul Diana Vasile în cadrul podcastului „Fain & Simplu cu Mihai Morar”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News