Praznicul Înălţării Domnului (Ziua Eroilor) are loc în acest an în ziua de 25 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti).
"Biserica cea drept slăvitoare a lui Hristos are un brâu sfânt şi preafrumos cu care se încinge în fiecare an. Brâul acesta poartă pe el douăsprezece semne, adică dousprezece mari sărbători sau praznice împărăteşti. Ele încep cu Buna Vestire şi se încheie cu Înălţarea Domnului. Toate dumnezeieştile praznice care împodobesc brâul de aur al Bisericii îşi au originea lor dogmatică şi trainică în Sfânta şi dumnezeieasca Scriptură şi sunt intrate în cultul Bisericii Ortodoxe încă din primele veacuri creştine", spune Părintele Cleopa Ilie.
Înălţarea Domnului este sărbătorită de Biserica din secolul al IV-lea în zi de joi înainte de Cincizecime-Rusalii.
După Învierea Sa din morţi, Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, S-a arătat de mai multe ori atât femeilor mironosiţe (femeile purtătoare de mir), cât şi ucenicilor Săi. Aşa s-au încredinţat aceştia că El este Fiul lui Dumnezeu cu adevărat şi că a trebuit să pătimească pentru mântuirea oamenilor.
La 40 după înviere, Iisus Se întoarce la Tatăl: 'S-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui'. La un moment dat, Iisus nu mai este fizic în mijlocul ucenicilor şi nu mai este văzut cu ochii trupeşti (Fapte 1, 1-12).
După Înălţarea la cer, Apostolii au devenit martorii Lui Hristos, propovăduind Evanghelia din Ierusalim până în Palestina şi în ţările şi centrele din Marea Mediterană: Antiohia, Corint, Efes.
Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte la Înălţarea Domnului şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.
Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001. (surse: Dicţionar de Teologie Ortodoxă, pr. prof. dr. Ion Bria, Ed. Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1994; "Predici la praznicele împărăteşti şi la sfinţii de peste an", Arhimandrit Cleopa Ilie, 1996), notează Agerpres.
Înălțarea Domnului este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, care se sărbătorește la 40 de zile de la Paște. În această zi, oamenii renunță la salutul "Hristos a înviat", înlocuindu-l cu "Hristos a Înălțat". Aceasta este ziua în care Iisus s-a ridicat la ceruri, după ce a înviat din morți. Tot astăzi, se spune că Domnul s-a arătat pentru ultima dată ucenicilor săi, înălțându-se la ceruri chiar sub privirile lor.
"Astăzi Iisus Hristos, Cel cate a înviat cu trupul din morți, Cel care s-a arătat ucenicilor în carne și oase, fizic, le-a dovedit faptul că El a înviat în trup și acum îi duce pe ucenici și pe Maica Sfântă în Betania, vis a vis de Ierusalim, cam la câteva sute de metri. Cei care au mers acolo știu cât de frumos se vede Dealul Înălțării Domnului și de acolo s-a înălțat la cer cu trupul. Înălțându-se la cer cu trupul ne arată nouă că Dumnezeu a luat trupul omenesc și l-a ridicat la cer.," a declarat preotul Vasile Ioana în cadrul emisiunii Vorbește Lumea, de pe Pro TV.
Preotul a continuat să explice faptul că trupul omenesc nu va avea ca destinație finală mormântul și va urma calea lui Iisus.
"Ar trebui să înțelegem cu toții din asta faptul că trupul nostru nu are ca destinație finală mormântul, noi vom învia și cu trupurile și vom urca la cer cu el. De astfel, el ne spune: "Vă dau vouă făgăduința, adică promisiunea Tatălui meu, ca să fiți și voi cu mine sus, acolo unde sunt și Eu". Adică noi suntem hărăziți să urcăm la cer, să-l urmăm pe Domnul, pentru că El astăzi s-a dus acasă. Reședința lui finală e sus în cer și atunci și pentru noi tot asta este. El a venit pe pământ din cer, de la Tatăl ca să ne tragă și pe noi în cer. Ca să ajungem la el trebuie să oferim dragoste, să respectăm poruncile lui și să fim cu El. Deci, finalul nu este mormântul. Este cerul. De asta, nu ar trebui să ne chinuim să ne fie bine doar aici, pe pământ., a continuat acesta.
"Astăzi comemorăm și eroii, care au murit pentru țară. Ce înseamnă asta? Că Iisus mai întâi a murit, apoi s-a jertfit pe cruce și apoi a înviat, după care s-a înălțat. Așadar, ca să-ți fie bine în cer, trebuie mai întâi să aduci o jertfă pe pământ. Asta e taina. Deci hai să ne jertfim cu toții. Să facem bine celor care au nevoi de ajutor. Toată jertfa asta are la capăt Învierea și Înălțarea. Și acum, Hristos și-a încheiat lucrarea pe pământ. Este ultima dată când se arată în trup oamenilor, și în timp ce îi binecuvânta, s-a înălțat la ceruri. Apostolii L-au văzut înălțându-se la cer și au rămas cu o bucurie mare.", a mai spus preotul.
În această zi Sfântă, părintele Vasile Ioana le recomandă creștinilor să facă mai multe lucruri.
"Astăzi creștinii sărbătoresc. Merg la biserică, se împărtășesc cu trupul și sângele lui Iisus și după-amiază se odihnesc și sărbătoresc. Tot astăzi, creștinii trebuie să dea de pomană Eroilor Neamului, pentru că ei au murit pentru țară.", a spus părintele Vasile Ioana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News