Incredibil! Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci un kiwi pe zi. Mulți nu știu asta

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

În ciuda a ceea ce se crede adesea, deoarece Noua Zeelandă este unul dintre cei mai mari producători și exportatori, kiwi-ul este originar din China. Consumul acestei fructe în fiecare zi poate aduce numeroase beneficii.

Există o varietate de gustări la care putem apela pentru a le consuma între mese, dar dacă dorim una care să fie sănătoasă, răcoritoare și să ne ofere energie fără prea multe calorii, o bucată de fruct poate fi  o gustare excelentă. Printre multiplele opțiuni care există, kiwi-ul se poate dovedi a fi alegerea perfectă, această plantă fiind cultivată pentru prima dată în Spania, în 1969, în Pontevedra.

Suntem conștienți de importanța adăugării fructelor și legumelor în dieta noastră, experții recomandând consumul a până la cinci porții pe zi. Cu toate acestea, nu reușim mereu să găsim momentul potrivit pentru a le consuma, de aceea includerea unui kiwi în dieta noastră, fie la micul dejun, fie la cină, ne poate ajuta să atingem acest obiectiv. În plus, ne vom putea bucura de toate proprietățile sale benefice.

Deși Noua Zeelandă este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de kiwi, acest fruct își are originile în China, unde era cunoscut sub numele de „agrișă chineză”. După ce a ajuns în Noua Zeelandă, i s-a schimbat numele în „kiwi”, datorită asemănării dintre fruct și pasărea cu același nume. Deși nu vom ști niciodată dacă a apărut mai întâi oul sau găina, în acest caz, pare că pasărea are onoarea.

În oricare dintre varietățile sale, kiwi-ul este un fruct cu o valoare nutrițională ridicată și o densitate mare de nutrienți, ceea ce îl face un ideal pentru o dietă completă. Consumul zilnic al acestui fruct poate ajuta la menținerea sănătății generale și la reducerea riscului de apariție a anumitor boli, desigur, dacă este consumat în cadrul unei diete echilibrate.

Proprietățile kiwi-ului

Printre numeroasele aspecte pozitive ale kiwi-ului, una dintre cele mai importante este conținutul său ridicat de vitamina C, chiar mai mare decât al altor fructe tradiționale cunoscute pentru această vitamină, cum ar fi portocala. 100 de grame de kiwi oferă cantitatea zilnică recomandată pentru adulți.

Kiwi-ul conține cantități semnificative de vitaminele E și K, este o sursă bună de carotenoizi și fibre, atât totale, cât și solubile. Este bogat în apă și sărac în calorii, având doar 80 de kcal la 100 de grame.

Te-ar putea interesa și: Cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii. Mihaela Bilic: „Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta”

Beneficiile acestei fructe pentru sănătate

Datorită proprietăților sale, kiwi-ul poate aduce numeroase beneficii organismului nostru, printre care:

- Întărește sistemul imunitar: Conținutul ridicat de vitamina C ajută la întărirea apărării organismului împotriva răcelilor și virusurilor.

- Beneficii pentru tractul digestiv: Fiind o sursă excelentă de fibre, kiwi-ul ajută la prevenirea constipației, favorizând digestia și tranzitul intestinal.

- Este antioxidant: Pe lângă vitamina C, conține și vitamina E, luteină, zeaxantină și fitonutrienți care contribuie la efectul său antioxidant, protejând celulele de radicalii liberi.

- Reduce problemele respiratorii: Datorită întăririi sistemului imunitar, consumul de kiwi reduce riscul de infecții ale tractului respirator superior, frecvente în rândul vârstnicilor și copiilor.

- Îmbunătățește starea de spirit: Consumul de fructe a fost asociat cu o stare de spirit mai bună și un risc redus de depresie. Kiwi-ul diminuează oboseala, crește energia și îmbunătățește dispoziția generală.

- Ideal în sarcină: Vitamina B9 este esențială în timpul sarcinii, iar kiwi-ul conține și alte vitamine care întăresc sănătatea mamei și a fătului.

În plus, stimulează producția de colagen, ceea ce face ca pielea să arate radiantă, protejează oasele și articulațiile și ajută părul să fie mai strălucitor.

Riscurile consumului de kiwi

Deși beneficiile sale sunt numeroase, există cazuri în care consumul de kiwi nu este recomandat, cum ar fi în cazul ulcerelor stomacale sau problemelor de gastrită. Se recomandă un consum moderat în cazul persoanelor cu migrene sau care iau medicamente anticoagulante. De asemenea, un consum excesiv poate provoca probleme de diaree, așa că, în caz de îndoieli, cel mai bine este să consultați medicul, notează 20minutos.es.

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să facem în cazul unui șoc anafilactic. Doctor Mihail a oferit o serie de recomandări: „Anafilaxia este o urgență medicală și necesită intervenție imediată”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel