Există o băutură semifermentată, o variantă de ceai chinezesc situată la jumătatea drumului între ceaiul verde și cel negru, încărcată cu antioxidanți și cu o serie de proprietăți benefice, care au făcut-o să devină infuzia la modă.
Infuziile sunt băuturi care se consumă calde, mai ales iarna, din ce în ce mai variate și tot mai populare, oferind, în mare parte, beneficii pentru sănătatea digestivă, pe lângă faptul că au foarte puține calorii. Pe lângă faptul că sunt benefice pentru digestie, în funcție de planta pe care o infuzăm, putem obține, printre altele, slăbire, concentrare mentală mai mare sau o anumită senzație de calm.
În acest context, infuziile mai sofisticate și mai sănătoase își fac apariția. Astăzi vorbim despre una care promite un aport semnificativ de antioxidanți, cu proprietăți anticancerigene, stimularea creierului, eliminarea grăsimilor și chiar un anumit efect anti-îmbătrânire. Numele ei este ceaiul oolong sau ceaiul albastru.
Experții de la Tea Shop vorbesc despre această varietate mai puțin cunoscută de infuzie ca fiind o versiune a ceaiului chinezesc, situată între ceaiul negru și cel verde, și foarte apreciată astăzi pentru multiplele sale beneficii. Valoarea sa principală provine din antioxidanții pe care îi conține, dar și din aroma sa deosebită, diferită de aproape orice alt tip de ceai.
Ca și alte tipuri de ceai, și ceaiul oolong provine din arborele de ceai (Camellia sinensis), deși este recoltat mai ales în provincia chineză Fujian, unde se produce varianta numită Ti-Kuan-Yin, recunoscută pentru păstrarea majorității caracteristicilor ceaiului verde. O altă variantă se numește Formosa Oolong și provine din Taiwan, având o aromă mai puternică decât cea din Fujian.
Particularitatea ceaiului oolong constă în faptul că frunzele sale suferă un proces de oxidare foarte special, care le conferă un anumit ton albăstrui. Această oxidare are loc prin aerarea și expunerea la soare a frunzelor de ceai.
Timpul de ventilație și uscare este mai scurt decât cel folosit pentru oxidarea ceaiului negru. Aceasta înseamnă că oxidarea este parțială, iar acest lucru fixează aroma intensă caracteristică, cu o notă moale și fructată și tonuri roșiatice ale infuziei. Astfel, atunci când este băut, acest ceai albastru oferă o aromă care se află la jumătatea drumului între ceaiul verde și cel negru. Nu este la fel de floral ca unul, nici la fel de puternic ca celălalt.
Te-ar putea interesa și: Ora ideală pentru consumul cafelei pentru a proteja sănătatea inimii: concluziile unui nou studiu
Am menționat deja efectul digestiv al ceaiurilor (datorită teinei), iar ceaiul oolong adaugă la acest efect conținutul său ridicat de antioxidanți (în special catechine), care contribuie la întărirea sistemului imunitar, protejând celulele de îmbătrânirea prematură. Pe lângă faptul că sunt agenți anticancerigeni puternici, catechinele, care sunt flavonoide foarte interesante, ajută și la reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale și a glicemiei.
Deși aceste beneficii pentru sănătate sunt semnificative, ceaiul oolong este, de asemenea, capabil să contribuie la arderea grăsimilor din organism, ceea ce îl face aliatul perfect pentru dietele de slăbire.
Pentru a încheia cu beneficiile acestui tip de ceai chinezesc, trebuie menționat că oolongul acționează asupra sistemului nervos central, ajutând la modularea activității neurotransmițătorilor, precum acidul gamma-aminobutiric, care favorizează o stare de relaxare. În plus, conținutul său de L-teanină, cofeină și antioxidanți luptă împotriva declinului cognitiv, având un efect stimulativ asupra creierului, relatează 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News